Marketing Takeover #18: 2021 - Year in Review
Cele mai populare ediții Marketing Takeover și cele mai interesante idei și resurse ale anului 2021
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești!
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite.
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
A fost un an fantastic pentru Marketing Takeover:
18 ediții lucrate cu entuziasm pentru voi
Marketing Takeover nominalizat printre cei 4 finaliști la Webstock în categoria “Best Marketing & Communication Newsletters” la vârsta de doar 4 luni 😃
45% rată medie de deschidere
Evaluare de “Super tare” pe linie
O mulțime de recenzii și testimoniale faine de la abonați, pe care le vom adăuga în pagina despre newsletter
Invitații de a vorbi la evenimente, parteneriate, și diverse alte oportunități ce au avut ca punct de plecare edițiile Marketing Takeover
…și de-abia am început!
Interesul vostru, feedback-ul pozitiv, și întrebările transmise au contribuit în mod direct la creșterea acestui newsletter, și este ceea ce ne dă avânt și entuziasm lună de lună. Pentru asta vă mulțumim! 🙏
🌟 Echipa Marketing Takeover vă urează la mulți ani și să aveți un 2022 nemaipomenit! De conținutul interesant ne ocupăm noi! 🌟
🔥 Top 5 cele mai populare ediții din 2021 🔥
1. Workshop: Primul marketer în startup: roluri, responsabilități, criterii de selecție, aspecte cheie
2. Studiu de caz: Cum am crește The Outfit
3. Workshop: Modele de vânzare și go-to-market în B2B
4. Studiu de caz: Cum am crește EcoTree
5. Workshop: Cum facem customer research pentru a afla adevărul din piață
🔥 Topul resurselor preferate din 2021 🔥
🎬Irina’s take
Cele mai bune 3 idei de marketing care m-au inspirat în 2021
Interviurile cu potențiali clienți se dovedesc a fi asul din mânecă de fiecare dată când construiești o strategie de creștere pentru un startup, dar și atunci când trebuie să-ți validezi ideea cu un public țintă real. Am avut ocazia să organizez o mulțime de astfel de interviuri în 2021 și să sustrag informații prețioase, ce au trasat direcția pentru strategia de produs și planul de marketing pentru startup-urile cu care am colaborat.
Nu toate canalele de marketing vor funcționa pentru startup-ul tău. Ideea că poți utiliza orice canal de marketing (ex. reclame) pentru a crește orice tip de business este fundamental eronată. Canalele de marketing sunt direct influențate de modelul de business și tipul de produs: cum monetizezi acel produs (freemium, free trial, plata pe un an în avans, gratuit dar monetizezi prin reclame, etc.), ARPU, costul de achiziție (CAC) al fiecărui canal - toate aceste aspecte îți vor influența strategia de achiziție și unde te vei situa pe spectrul ARPU <> CAC.
Surse de influență pentru achiziția produsului. Când nu ai idee cum ai putea să-ți prioritizezi tacticile pentru a te încadra în resursele disponibile, adu-ți aminte că orice potențial client va fi influențat de anumite surse de informație până în momentul în care este pregătit să cumpere. Poți mapa toate aceste surse pe etapele prin care trece un potențial client - de la informare, până la achiziție - și poți crea campanii de marketing pentru a le influența decizia în acele canale de impact.
Cele mai utile 3 instrumente pe care le-am încercat în 2021
SparkToro pentru customer research
Reprise pentru demo-uri de produs
Landbot pentru a-ți construi propriul chatbot
Cele mai reușite 3 site-uri pe care le-am întâlnit în 2021
Doar 3?! Sunt nenumărate care m-au impresionat, atât prin felul în care au ales să prezinte informația, prin calitatea conținutului, cât și prin elementele interactive foarte reușite care îți oferă o experiență cu produsul direct în pagina principală. Printre acestea:
leesa.com - poate cel mai reușit site pentru un magazin online întâlnit în 2021
Cele mai bune 3 newslettere pe care le-am citit în 2021
Sunt abonată la diverse newslettere foarte reușite despre marketing, însă, anul acesta, am citit foarte mult și despre mișcările tectonice ce au loc în lumea startup-urilor tech, cu precădere în Europa.
Seedtable. Un newsletter despre ecosistemul european de tehnologie, scris de Gonz Sanchez: trenduri din piață, startup-uri pe val, nișe interesante de explorat.
Heartcore Consumer Insights. Un newsletter săptămânal ce tratează modul în care comportamentul consumatorilor și tehnologia evoluează pentru a remodela piețele. Este axat pe consumer tech.
Lenny’s Newsletter. Un newsletter foarte bine documentat despre lumea produsului, product management, growth, scris de Lenny Rachitsky. Pentru varianta plătită primești o ediție săptămânală, iar la varianta gratuită a newsletterului, câte o ediție în fiecare lună.
🎬Natalia’s take
Cele mai bune 3 idei de marketing care m-au inspirat în 2021
Audio blogging
Am văzut tot mai des publisheri și creatori de conținut care au inclus versiuni audio ale articolelor și poveștilor lor, și mulți au fost surprinși de cât de repede a îmbrățișat publicul lor aceste produse. Spre exemplu, New York Times a cumpărat anul trecut un app care transformă articole scrise lungi în audio, citite cuvânt cu cuvânt de naratori celebri. Mai multe detalii despre beneficii găsești în Studiul de Caz: Cum am crește Storis
Marketingul aspirațional
Au fost multe campanii create în jurul unei cauze comune sau a unui mesaj pozitiv, de încurajare / motivare - feel better with yourself. Lululemon e un exemplu foarte bun de brand care a valorificat comunitatea pentru a-și construi marca, folosind marketingul aspirațional. Ei vorbesc des despre cum produsele lor te ajută să-ți trăiești viața pe care ți-o dorești. Take a look here.
Personalizarea experienței
Am văzut tot mai multe site-uri care prezintă opțiuni în funcție de interes sau situații în care se pot regăsi vizitatorii, din care aceștia să aleagă ceea ce li se potrivește mai bine și să primească conținut adaptat nevoilor lor. Un exemplu de segmentare care mi-a plăcut a fost header-ul Talkspace.
Cele mai utile 3 instrumente pe care le-am încercat în 2021
Cele mai reușite 3 site-uri pe care le-am întâlnit în 2021
Cele mai bune 3 newslettere pe care le-am citit în 2021
3-2-1 al lui James Clear, autorul cărții Atomic Habits, este un newsletter despre obiceiuri și dezvoltare personală care prezintă 3 idei ale autorului, 2 citate ale altor persoane și o întrebare la care să te gândești.
Contentfolks este un newsletter despre content marketing. Mi-a plăcut ideea de post-its, subiectele abordate și faptul că include exemple practice.
VeryGoodCopy este un newsletter despre copywriting, marketing & creativitate. Mi-a plăcut ideea de micro content în care prezintă foarte pe scurt idei și sfaturi utile.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Ne vedem în 2022,
Irina și Natalia