Marketing Takeover #7 - Studiu de caz: Cum am crește Storis
Mecanisme de creștere, tactici cu boost temporar, amplificarea comportamentelor inerente în produs, mecanisme virale, Netflix trendjacking, conținut + SEO = love, audio blogging, FB Groups
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover! Îți mulțumim că ne urmărești.
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite.
Analiza Storis
Ediția de astăzi vine cu un brainstorming productiv cu idei de creștere, pe care l-am făcut pentru Storis, prima aplicație pe bază de abonament lunar pentru audiobooks, ebooks și podcasturi în limba română.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră de până acum, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
Așa cum v-am obișnuit, aducem fiecare la masă câteva idei de explorat pentru a accelera creșterea Storis. Majoritatea ideilor menționate în acest episod se pot aplica la multe dintre startup-urile early-stage pe cale de a se lansa și a-și demara planul de creștere.
Acoperim:
Growth loops și mecanisme de creștere
Tactici de marketing cu boost temporar
Prioritizarea canalelor și mecanismelor de creștere
Amplificarea comportamentelor inerente în produs
Influencer marketing, video, parteneriate de conținut
Netflix trendjacking
Audio blogging și articole narate
Dezvoltarea de comunități prin Facebook Groups
Vezi aici sesiunea completă! 👇
Snacks rapide
Tip de business: B2C, serviciu de streaming cu abonament lunar pentru audiobooks, ebooks și podcasturi.
Public țintă: Consumatorii de cărți, ebooks, podcasturi, ce preferă formatul audio.
Irina’s take🧠
Înainte de toate, puțin context.
Atunci când gândesc o strategie de creștere pentru un startup, obișnuiesc să împart acțiunile de marketing în 2 categorii mari:
Canalele primordiale/growth loops/mecanismele de creștere de tip “flywheel”. Acestea generează cea mai mare parte din creșterea unui startup și în care trebuie reinvestite resurse constant pentru a accelera creșterea. Exemple: content & SEO, ads, mecanisme virale (word-of-mouth, referrals), vânzări (Sales).
Acțiuni izolate, care nu sunt scalabile, cu un boost temporar. Exemple: Am fost invitați la emisiunea iLikeIT, influencerul X a postat despre startup-ul nostru, am fost chemați să vorbim la evenimentul unui partener.
Greșelile de abordare, observate de-a lungul timpului la startup-uri atunci când încep să facă acțiuni de marketing, se întâmplă de cele mai multe ori din cauza focusului pe metode și tactici greșite, în momente nepotrivite.
Cum spuneam mai sus, acele mecanisme de creștere (growth loops) au nevoie de “combustibil” și resurse investite în ele constant, ca într-o buclă continuă, pentru a aduce rezultate.
Exemple:
Ca un mecanism de creștere precum content să funcționeze, este nevoie să fie constant hrănit cu conținut nou, generat fie de utilizatorii produsului (user-generated content), fie de companie (articole, blog, podcast, etc.).
Când vorbim despre mecanisme virale, atunci este nevoie de un număr semnificativ de utilizatori în produs/platformă, care să atragă la rândul lor alți utilizatori.
Un canal precum reclamele plătite va avea nevoie de capital ce trebuie reinvestit constant în ads ca să poată aduce rezultate.
Din păcate, majoritatea startup-urilor nu dispun de resurse (buget pentru ads, utilizatori în platformă, conținut, etc.) care să le permită să se axeze de la început pe aceste mecanisme de creștere. De aceea, are mai mult sens ca la început să te axezi o scurtă perioadă pe câteva tactici rapide, care să te ajute cu acel boost de brand awareness inițial, ca mai apoi să faci tranziția spre mecanismele și canalele primordiale de creștere, care scalează și îți aduc creștere exponențială.
Alegerea canalelor de achiziție și a mecanismelor de creștere va fi subiectul unui alt episod. Pe scurt, acestea depind de modelul de business, tipul de produs, tipul de monetizare, publicul țintă, și încă câțiva alți factori.
💡Nugget of wisdom: Dacă anumite comportamente sunt inerente în produs și se întâmplă organic, m-aș concentra să le amplific și să le am ca bază pentru gândirea mecanismelor de creștere.
⛰Idei de explorat pentru Storis:
I. Mecanism de creștere cu potențial: SEO + conținut = love
Google Search - oportunitate de explorat. Obișnuim să căutăm cărți, recenzii de carte, recomandări de cărți online, pe Google, prin cuvinte cheie.
Aș investi timp într-un research pentru a afla: ce cărți se caută, cum se caută, ce cuvinte cheie se folosesc, ce rezultate apar în prima pagină de Google în urma căutărilor. Aș incorpora acele căutări în strategia de SEO și conținut prin crearea de landing pages informaționale pentru cărțile din librăria Storis, articole de blog de tip recenzie de carte cu link către pagina de înscriere, rankarea pe top cuvinte cheie pentru fiecare titlu din librărie, etc.
Exemple de companii care au adoptat această strategie cu succes: Masterclass, Canva
De ce ar merge pentru Storis? Întrucât există deja comportamentul de a căuta pe Google informații despre cărți. Dacă nu ar fi existat search demand, atunci Google Search nu ar fi fost un canal de explorat.
Recenzii - le-aș gândi ca funcționalitate inerentă în produs.
Recenziile sunt un tip de conținut generat de utilizatori. Pe măsură ce folosesc produsul, utilizatorii produc conținut prin review-uri, recenzii, recomandări, etc.
Toate acestea pot fi apoi folosite pentru a atrage și alți utilizatori în platformă prin afișarea de recenzii în pagina fiecărei cărți din librărie, încurajarea cititorilor de a scrie sumarul cărții - ce poate fi apoi publicat pe blogul Storis, încurajarea conversațiilor și comentariilor despre cărți prin chat/feed dedicat. Toate acestea pot fi refolosite în social media, campanii de referrals, pentru indexarea în Google, etc.
II. Tactici de sine stătătoare pentru un boost de notorietate
Contactarea blogurilor ce scriu despre cărți, recomandări de cărți de citit, etc., și propunerea de parteneriate de promovare:
Audiobook-urile Storis să fie incluse în recomandări
Storis să sponsorizeze o anumită secțiune/tematică din blog
Storis să fie inclus și/sau să sponsorizeze anumite newslettere despre cărți/podcasturi
Filmarea de video-uri scurte cu personalități și/sau influenceri care discută despre fragmente favorite din cărțile narate. CTA la finalul fiecărui video către pagina de înscriere la abonament.
Trendjacking cu ajutorul Netflix. Pe Netflix, în anumite perioade, sunt pe val anumite filme sau seriale bazate pe cărți. Storis ar putea profita de acest lucru pentru a promova cu prioritate titlurile pentru care există deja un interes validat de Netflix.
Natalia’s take🧠
If I were to take over, m-aș concentra să dezvolt articole narate (audio blogging), să cresc comunitatea printr-un grup de Facebook, și aș alege doar 1-2 canale, pe care să-mi concentrez eforturile pentru eficientizarea impactului.
⛰Idei de explorat pentru Storis:
I. Audio blogging și articole narate
În viziunea mea, blogurile ar avea și varianta audio, articole narate. Din ce în ce mai mulți publisheri și creatori de conținut experimentează versiuni audio ale articolelor și poveștilor lor, și mulți au fost surprinși de cât de repede a îmbrățișat publicul lor acest format. Câteva exemple:
New York Times a cumpărat anul trecut un app care transformă articole scrise lungi în audio, citite cuvânt cu cuvânt de naratori celebri.
Bloomberg Media a testat în 2018 versiuni audio ale știrilor disponibile în aplicația lor, și, în doar câteva luni, a devenit al doilea cel mai popular feature al lor. Financial Times oferă serviciul audio din 2017, iar The Economist din 2007.
Facebook a lansat luna trecută Live Audio Rooms si Podcast Playback In-Stream.
Audio blogging-ul are multe beneficii, printre care:
Crește engagement-ul cu conținutul tău (timp mai mare petrecut pe pagină, atenție sporită la mesaj).
Permite ascultătorilor să-ți consume conținutul în ritmul lor, când au disponibilitate, sau când fac alte activități (aleargă, gătesc, desenează, conduc, merg cu metroul, s.a.).
Accesezi un public nou, care s-ar putea să nu fi ajuns încă pe blogul tău.
Poți testa ce implică să realizezi un podcast cu eforturi mai mici și să determini dacă e o strategie pe care ai putea să o susții pe termen mediu-lung și dacă ți-ar aduce rezultatele dorite.
Îmbunătățești accesibilitatea la conținut (de ex. pentru a servi clienții cu dizabilități vizuale).
Te ajută să-ți comunici mesajul în felul dorit de audiența ta, având astfel un impact maxim. De exemplu, vrei ca cei din generația Y / Z să interacționeze cu materialele pregătite de compania ta (manuale, articole lungi despre proceduri, ș.a.)? Transformă-le în format audio.
II. Dezvoltarea comunității Storis prin Facebook Groups
Aș include în strategia Storis de social media dezvoltarea comunității prin crearea unui grup de Facebook, în care oamenii să împărtășească idei importante pe care le-au aflat din cărți, să recomande cărți, să pună întrebări, sau să participe la concursuri creative / polls.
Tot aici, ar putea oferi feedback despre produs, astfel afli mai ușor ce le lipsește și construiești cu ei un produs inovator. Conținutul din grup ar putea fi împărțit în Units, devenind ușor accesibil membrilor, iar subiectele și întrebările frecvente grupate după tag-uri.
III. Eficientizarea eforturilor prin prioritizarea canalelor de achiziție
Atunci când pornești, e indicat să alegi 1-2 canale unde comunici. Un singur canal poate să fie motorul care conduce strategia de conținut / comunicare, iar celelalte suport pentru acesta.
Exemplu: Pornești un blog care are și variantă audio. Dintr-un articol poți să faci o serie de postări audio teaser utile pentru social media, sau chiar incluse în blog, apoi poți crea vizualuri cu citate, pe care le poți posta pe Instagram, în stories, și un mini articol (sumar) cu link către blogul original, pe care să-l postezi pe Medium sau Linkedin. Mai multe despre alegerea canalelor, vezi mai sus și în video.
Resurse utile menționate în episod
În încheiere…
Vrei o părere despre startup-ul tău? Aplică aici și poți face parte din următoarea ediție.
Ai feedback constructiv? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia