#39 Studiu de caz: Cum am crește ONE Learning
Serie de episoade educative în format video pentru dezvoltarea unui mecanism de colectare prospecți, crearea unei bibiloteci cu parenting hacks, accesul la un marketplace cu colecții de jocuri
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu studii de caz reale despre startup-uri românești, workshopuri, resurse recomandate, știri și noutăți din lumea marketingului și a antreprenoriatului. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Analiza ONE Learning
ONE Learning este un startup edutech cu o aplicație cu peste 100+ activități practice și personalizate (off-screen), prin care copiii își pot dezvolta abilități esențiale pentru școală și viață alături de familia lor.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale, și nu compun o strategie de creștere exhaustivă.
Iată ce a ieșit 👇
Snacks rapide
Tip de business: Startup edutech cu o aplicație prin care copiii își pot dezvolta abilități alături de familia lor, prin diverse jocuri și provocări.
Public țintă: B2C (părinți și copii), dar și B2B (instituții de învățământ, directori, manageri, profesori, cabinete de pediatrie).
🎬 Natalia’s take
🧠 I. Îmbunătățirea homepage-ului
Mutarea secțiunii ”Partenerii noștri de joacă” imediat după beneficii pentru transferul de autoritate, cu scopul de a sprijini afirmația din propunerea de valoare.
Inserarea îndemnului la acțiune în mai multe secțiuni din pagină pentru a-i facilita vizitatorului înrolarea în aplicație (de ex. Cum funcționează?).
Obținerea și includerea în pagină a unor testimoniale, review-uri din comunitate / early adopters / beta testers.
(pe viitor) Includerea unei secțiuni despre prețuri / abonamente.
📌 Consultă și ediția despre Cum construiești un landing page în Gdocs.
🧠 II. Dezvoltarea unui mecanism de colectare prospecți - potrivit atât pentru B2C, cât și B2B
Pregătirea unei serii de episoade educative în format video - cu dublu rol, pentru notorietate, de ajutor atunci când vrei să atragi publicuri noi, dar și pentru a conferi o experiență apropiată de cea din aplicație.
Am povestit în episodul despre Kinderpedia despre cum îți poți optimiza canalul de Youtube și în cel despre Manuscrito am prezentat câteva acțiuni pentru atragerea audienței și optimizarea ratei de conversie - ambele utile pentru business-urile ce conțin aplicații care vizează educarea copiilor.
Videourile ar putea prezenta cu ajutorul super eroilor concepte de bază sau 3 / 5 idei de activități pe care le pot desfășura acasă împreună cu părinții (câteva astfel de recomandări au fost prezentate și de cei de la VoxiKids în articolul acesta și acesta).
Diversificarea formelor în care sunt redate exercițiile practice în ghid: sub formă de mini-povești scrise sau ilustrate cu pașii pe care trebuie să-i urmezi.
Includerea unei secțiuni de colectare leaduri (cu template-uri sau un episod video) sub forma unui banner.
Segmentarea audienței prin introducerea unui câmp predefinit cu opțiunile “Reprezint o instituție” și “Sunt părinte” în formularul de descărcare, alături de câmpurile dedicate numelui și adresei de email.
Revenirea cu o serie de emailuri personalizate (separate în funcție de grupul din care fac parte) care să adreseze principalele probleme cu care se confruntă audiența lor, obiecții pe care le-ar putea întâmpina în crearea unui cont, comparații cu alte soluții alternative și sublinierea beneficiilor pe care le pot obține în urma folosirii aplicației și platformei online, povești inspiraționale cu părinți și profesioniștii din comunitate.
Pentru a consolida bucla de creștere virală, aș avea în vedere să asigur și oportunități pentru a împărtăși progresul / finalitatea misiunilor în rețelele de socializare. Sau poate i-aș motiva pe utilizatori să se filmeze atunci când fac ultima misiune și să publice în social media cu tag către aplicație. Cel mai funny video va fi distribui pe paginile companiei și poate fi recompensat cu un cadou modic.
📌 Vizionează și Mini-workshop-ul: Cum construiești o comunitate activă în jurul produsului
În timp ce dezvoltă platforma, aș porni un grup de Facebook în care părinții pot împărtăși din experiențele și provocările lor, feedback pentru prioritizarea dezvoltărilor și pot fi ținuți la curent cu noutățile.
Iar dacă nu e momentul potrivit pentru cei de la One Learning să dezvolte video-uri, sau resursele de care dispun acum sunt mai reduse, pot opta pentru o serie de templates precum acestea.
🎬 Irina’s take
🧠 I. Bibliotecă cu parenting hacks
Crearea unei secțiuni în site si aplicație cu rolul de bibliotecă cu recomandări, parenting hacks, tricuri, idei de jocuri și activități pe care le poți face împreună cu copiii, organizate în funcție de vârstă/tip de activitate/durată/tipul de abilități dezvoltate/tip de materiale necesare, cu un mic preview de tip videoclip al fiecărui joc, pentru ca părinții să-și poată face o idee dacă este potrivit sau nu pentru ei.
La finalul videoclipului introductiv ești direcționat către a-ți descărca aplicația, pentru a putea porni jocul și a putea duce activitatea la bun sfârșit.
De altfel, aș studia ce tipuri de jocuri și activități se caută online, prin cuvinte cheie, aș selecta cuvintele care corespund cel mai bine tipurilor de activități oferite de One Learning și aș crește acea pagină cu ajutorul SEO, pentru a apărea în rezultatele Google ori de câte ori cineva caută acel tip de joc sau activitate.
În timp, pe măsură ce cresc oferta de jocuri și activități, aș invita și mame/influenceri/contributori care pot contribui cu activități și tips and tricks pe care le-au pus în aplicare cu copiii lor și care au funcționat. În felul acesta, crești oferta și diversitatea și construiești o comunitate în jurul aplicației, permițându-le părinților să contribuie cu idei și să-și împărtășească experiențele în familie, grupul de prieteni sau propriile comunități, dacă sunt vizibili online. Astfel, se va forma acel simț de apartenență la un grup cu nevoi și principii comune.
Un astfel de exemplu este contul de Instagram mothercould, unde Myriam Sandler postează diverse activități, jocuri, rețete pe care le poți pune în practică cu copiii, folosindu-te de ingrediente, materiale și obiecte pe care le găsești în casă.
🧠 II. Marketplace cu colecții de jocuri și activități
O idee de expansiune poate fi oferirea de colecții de jocuri și activități într-un marketplace, de unde le poți achiziționa separat, pentru a populariza diverse tipuri de abilități în rândul părinților.
2 exemple foarte reușite de jucării handmade educaționale sunt pagina de Instagram Jurnal de joacă a Laurei, o creatoare de plăci educative pentru copii, bazate pe joacă senzorială
și pagina de Instagram Aventurile lui Vladimir, unde puteți găsi o mulțime de jucării educative, sustenabile și sigure pentru cei mici.
Cred că astfel de produse și seturi făurite cu drag de mame merită un loc de cinste într-un astfel de marketplace, pentru a putea fi descoperite și cumpărate de câți mai mulți părinți.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia