#24 Mini-workshop: SEO - dincolo de alegerea cuvintelor cheie
Este Google Search un canal potrivit pentru orice tip de business? Care sunt cele mai importante 3 aspecte în SEO?
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover #24 - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
🔥 Este Google Search un canal potrivit pentru orice tip de business? Care sunt cele mai importante 3 aspecte în SEO? 🔥
Astăzi ne vom concentra atenția pe un canal de marketing foarte popular.
SEO/Google Search oferă posibilitatea de a înțelege și a răspunde la întrebările și preocupările potențialilor clienți, în momentele care contează. Pe lângă beneficiile principale, precum creșterea vizibilității și atragerea traficului pe site în mod organic, acest canal susține și construirea autorității în domeniul în care activează business-ul - un factor important ce poate conduce, în timp, la creșterea încrederii în brand și loializarea clienților.
Așadar, întrebarea la care ne-am propus să răspundem în această ediție este dacă Google Search este un canal care funcționează pentru toate afacerile și, apoi, mergem mai departe și definim cele mai importante 3 aspecte pe care să le ai în vedere atunci când gândești strategia SEO.
Poți vizualiza workshopul aici! 👇
Snacks rapide 🎬
🧠 I. Este Google Search un canal potrivit pentru orice tip de business?
SEO/Google Search este cel mai sustenabil mod de a-ți crește traficul și a ajunge la publicul țintă în mod constant, însă NU este un canal ce poate aduce rezultate pentru orice tip de business.
Pentru a determina dacă SEO va funcționa pentru tine, iată câteva cerințe pe care business-ul tău trebuie să le întrunească:
Produsul/serviciul tău este căutat de publicul țintă prin cuvinte cheie; există căutări lunare (search demand) pentru tipul tău de produs/serviciu.
Produsul generează conținut în mod organic - articole, recenzii, întrebări și răspunsuri, user-generated content. Astfel, ai tot acest conținut cu potențial imens de a fi optimizat pentru a apărea în Google.
Există nevoi specifice ale publicului țintă, transpuse în căutări lunare pe Google, ce pot fi adresate cu ajutorul produsului tău sau a anumitor funcționalități din produs.
Exemple de companii care întrunesc aceste condiții și cresc frumos și sustenabil prin SEO: Nerdwallet, Pinterest, Zapier, Monday, Stack Overflow
Iată și câteva tipuri de companii pentru care SEO/Google Search NU este cel mai potrivit:
Companiile care nu au o un model de business online și/sau prezență digitală (în cazul acesta, recomandăm măcar listarea în Google My Business).
Companiile care oferă servicii/produse, unde cele mai relevante cuvinte cheie au un volum de căutări mic, fiind puțin probabil să atingă acea masă critică de clickuri necesară pentru a genera rentabilitatea investiției.
Companiile care lansează produse/servicii inovatoare sau categorii noi. Dacă audiența nu este familiarizată cu tipul de produs sau serviciu lansat, nu-l va căuta pe Google. (în acest caz, te poți orienta spre alte canale, precum reclame plătite, social media, PR, marketing prin email, recomandări, parteneriate, afiliați etc).
Companiile care acționează pe o piață unde competiția este foarte puternică (spre exemplu, asigurările și serviciile bancare). Dacă nu ai deloc resurse de investit în SEO și te confrunți cu concurenți care domină peisajul, șansele de a obține poziții înalte în SERP pentru cuvintele tale cheie relevante vor fi foarte mici.
Startup-urile într-un stadiu mult prea incipient al business-ului, care depind de validarea produsului prin canale cu rezultate mai rapide, SEO/Google Search fiind cunoscut ca un canal cu bătaie lungă.
Așadar, treci prin evaluarea de mai sus și fă-ți propria cercetare pentru a evalua acest canal în contextul business-ului tău.
🧠 II. Care sunt cele mai importante 3 aspecte în SEO?
1 - Înțelegerea intenției din spatele căutării
În funcție de cuvintele sau de expresia pe care o persoană le introduce în bara de căutare, Google returnează rezultatele cele mai relevante. Pagina care răspunde cel mai bine intenției de căutare va apărea cel mai sus în rezultate.
Să luăm următorul exemplu. Când cineva caută pe Google "finanțe”, care a fost de fapt intenția din spatele acestei căutări?
Să se documenteze despre domeniul financiar?
Să afle definiția cuvântului “finanțe”?
Să acceseze site-ul ministerului de finanțe?
Să ajungă pe site la ANAF?
Să citească știri financiare?
Să afle adresa ANAF-ului sau a administrației financiare dintr-un anumit sector?
Cele aproape 3000 de căutări lunare în RO pentru acest cuvânt cheie sunt o combinație între nevoile enumerate mai sus, însă, pe prima pagină Google, la această căutare, vei observa că primul rezultat este site-ul Ministerului Finanțelor. De ce?
Misiunea Google este să le ofere utilizatorilor cel mai relevant conținut pentru căutările lor. Iar pentru această căutare, Google, prin algoritmul său, a determinat că majoritatea persoanelor care caută “finanțe”, vor să acceseze informații despre ministerul de finanțe și despre ANAF, nu să consume informații financiare.
Așadar, compoziția primei pagini Google, în funcție de căutarea făcută, este determinată de intenția din spatele căutării.
Există 4 tipuri de căutări cu intențiile aferente:
1/ Căutări cu intenție informațională (Vreau să știu/aflu/înțeleg/învăț despre un subiect)
De obicei, aceste tipuri de căutări pornesc de la întrebări precum cine? ce? când? cum? de ce? - și, chiar dacă nu se caută prin întrebări explicite, acela este punctul de pornire.
De exemplu, cineva care caută să înțeleagă cum să curețe o canapea de catifea nu va căuta neapărat prin sintagma “cum să-mi curăț canapeaua de catifea”, însă va căuta folosind “canapea catifea pete” sau o altă formulare similară.
Un test rapid, pentru a determina intenția informațională, este să transformi acea căutare într-o întrebare, pornind de la cei 5 C - cine, ce, când, cum, de ce.
💡 Exemple: “curățare încălțăminte piele întoarsă”, “bune practici email marketing”
2/ Căutări cu intenție navigațională (Vreau să ajung undeva)
Conțin cuvinte cheie precum “nume brand”, “nume produs / servicii”, intenția utilizatorului fiind de a descoperi brand-uri, produse și servicii, și a ajunge pe o pagină anume (a cărei adresă poate nu și-o amintește).
Cele mai multe clickuri pentru căutările navigaționale merg, de obicei, la primul rezultat din Google.
💡 Exemple: “emag”, “suport ING”
3/ Căutări cu intenție tranzacțională (Vreau să duc o acțiune la bun sfârșit)
Căutările tranzacționale se întâmplă atunci când vrei să faci o anumită acțiune sau să duci ceva la bun sfârșit: să cumperi un produs, să-ți faci o programare, să descarci ceva, să te înscrii la un eveniment, etc.
💡 Exemple: “convertește word în pdf”, “redimensionare imagine Facebook”, “recensământ online 2022”
4/ Căutări cu intenție comercială (Vreau să cumpăr ceva și caut informație să mă decid)
Aici, utilizatorii au intenția de a cumpăra, fiind în punctul de a căuta mai multe informații despre produsul/brand-ul respectiv, pentru a lua decizia potrivită: comparații, recenzii, prețuri, alternative, specificațiile produsului, etc.
💡 Exemple: “top perne pentru dureri de spate”, “mailchimp vs sendgrid”, “recenzii the outfit”
Fiecare tip de intenție va influența rezultatele pe care le vedem în prima pagină Google. De exemplu, la o căutare comercială pe care o facem atunci când dorim să cumpărăm un produs, vom observa, pe prima pagină, preponderent pagini de produs.
În mod similar, atunci când facem o căutare informațională, rezultatele de pe prima pagină vor fi articole, ghiduri, conținut informațional în general.
Există și căutări cu intenție ambiguă, cu un mix de rezultate diferite în prima pagină: pagini informaționale, alături de pagini comerciale.
Căutarea unei “rețete pentru prepararea unei pizza” are în spate o intenție diferită de căutarea unei “comenzi / livrări de pizza”, care este, la rândul ei, diferită de căutarea “istoriei pizza” sau “diferențele dintre tipurile de pizza”. Deși toate căutările gravitează în jurul aceluiași subiect, intențiile sunt clar diferite.
Așadar, ca să putem obține rezultate din SEO, este crucial să înțelegem tipurile de intenții și felul în care acestea se mapează pe strategia SEO.
2 - Identificarea intenției și conținutului potrivit pentru SEO, cu ajutorul Google
Atunci când intenția căutării este de un anumit tip, asta va influența și tipul de conținut cu care dorim să apărem în Google, la acea căutare.
De exemplu, dacă intenția cuvântului cheie este informațională, nu-l vom putea viza pe o pagină comercială, și invers. Nu vei putea apărea pe prima pagină Google, pentru acel cuvânt cheie, cu un conținut care nu se raportează la intenția căutării, indiferent de numărul de linkuri, autoritatea domeniului, calitatea articolului, etc. De ce? Pentru că cei care caută să cumpere un produs se află într-un cu totul alt punct decât cei care caută să consume informație, iar conținutul trebuie să adreseze acea nevoie specifică.
Însă cum determinăm intenția cuvântului cheie și conținutul pe care ar trebui să-l pregătim? Cel mai bun instrument pentru a face această documentare este Google.
Tot ce trebuie să faci este să cauți acel cuvânt cheie în Google (folosind o fereastră Incognito) și să analizezi rezultatele de pe prima pagină, pentru a înțelege ce fel de informație oferă cel mai potrivit răspuns pentru nevoia/intenția din spatele căutării.
Exemple de căutări cu diferite intenții:
“curățare încălțăminte piele întoarsă” - intenție informațională, identificată prin prezența articolelor educaționale și clipurilor demonstrative, cu sfaturi și recomandări despre curățarea încălțămintei din piele întoarsă.
“cumpără husă samsung galaxy s10” - intenție tranzacțională, identificată prin prezența paginilor de vânzare a acestor produse și a caruselului cu produse afișate direct în pagină.
“top perne dureri spate” - intenție comercială, identificată prin prezența caruselului de produse și a conținutului orientat către produs, cu comparații și topuri între cele mai bune produse din categoria respectivă.
3 - Structurarea conținutului pentru a oferi informația căutată de utilizatori
Odată ce ai determinat intenția căutării, următorul pas, pentru a pregăti un conținut relevant care să răspundă acelei intenții, este de a analiza fiecare dintre cele 10 rezultate care apar pe prima pagină Google la acea căutare:
Ce fel de informație este cuprinsă în pagină? (categorii, teme)
Cum este organizată informația din pagină? (ierarhia informației)
Ce alte elemente sunt prezente în pagină? (clipuri video, imagini, carusel, citate, etc.)
Ce fel de imagini sunt folosite în pagină?
Există linkuri către alte resurse?
În timp ce analizezi pagina respectivă, notează-ți răspunsul la aceste întrebări, pentru că aceste detalii vor sta la baza structurii pentru pagina ta.
Dat fiind că Google a determinat că acele rezultate merită să fie pe prima pagină, pentru că răspund cel mai bine intenției căutării și oferă conținut relevant, înseamnă că îți pot servi ca exemplu atunci când îți vei construi și optimiza pagina în jurul acelui cuvânt cheie.
Asigură-te că acele elemente se regăsesc și în structura paginii tale și gândește-te ce ai putea adăuga pentru a surcalasa rezultatele respective și a răspunde mai bine nevoii din spatele acelei căutări. Oare poți adăuga și informație pentru anumite căutări secundare, pentru ca utilizatorii să nu părăsească pagina pentru o nouă căutare? Sau poate majoritatea rezultatelor din prima pagină folosesc imagini on-page, iar tu poți exemplifica informația printr-un clip video mai sugestiv.
Exemplu de rezultat în poziția a doua, pe prima pagină Google, pentru căutarea “curățare încălțăminte piele întoarsă”:
Marketing Takeover recomandă 💎
Un articol excelent cu 76 de strategii de promovare a unui articol de blog, de la Andy Crestodina.
Recomandări despre alegerea instrumentelor de analytics potrivite pentru startupuri la început de drum, marca Andreas Klinger.
Cum să-ți dezvolți instinctul de a depista ideile bune de business, cu exemple de la startup-uri cunoscute precum Twilio, Lambda School, semnat de NFX.
This week’s thread 🧵
Formula 1/Drive to Survive (găsiți pe Netflix, nouă ne place tare 🤩) - una dintre cele mai eficiente campanii de conținut din istorie.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia