Marketing Takeover #22 - Studiu de caz: Cum am crește Code of Talent
Mecanisme de achiziție și creșterea retenției pentru platforme LMS, rețele de mentori, librării cu template-uri, integrări smart, hub-uri de resurse, cursuri gratuite, și multe altele.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești!
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite.
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Analiza Code of Talent
Code of Talent, o platformă românească SaaS de tip LMS pentru micro-învățare, ne arată cum să ne transpunem talentele și abilitățile în materiale de training și cursuri reușite, atât ca traineri pentru audiențele noastre, cât și ca organizații corporate pentru angajați.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
Învățăm mai frumos cu Code of Talent și sperăm că și ei vor găsi inspirație în ideile propuse de noi.
Iată ce a ieșit! 👇
Snacks rapide
Tip de business: Platformă SaaS de micro-învățare; LMS (learning management system).
Public țintă: Companii care caută să implementeze programe de digital learning & development pentru angajații lor; Companii care au nevoie ca angajații lor să învețe skill-uri noi și să pună cunoștințele în practică rapid; Traineri și companii de training.
🎬Irina’s take
🧠 I. Propunerea de valoare trebuie să aducă în lumina reflectoarelor potențialii clienți și nevoile lor, nu platforma în sine
În momentul de față, textul din header se axează mai degrabă pe a comunica calitățile platformei și mai puțin cum ajută segmentele de clienți vizate să-și rezolve probleme importante sau să-și îmbunătățească activitatea.
Aș reorienta acest mesaj înspre a transmite foarte concis: ce oferă Code of Talent, pentru cine, și care sunt beneficiile.
Faptul că platforma este premiată poate fi încadrat foarte ușor ca un element de social proof, imediat sub UVP sau mai jos în pagină; nu este o afirmație ce poate funcționa ca o propunere de valoare în sine.
🧠 II. Clarificarea use case-urilor și segmentelor de clienți adresate prin soluția Code of Talent
Pentru o poziționare mai clară, ar ajuta ca segmentele principale de clienți (clienții corporate și companiile de training) să fie adresate în homepage, prin mini-secțiuni dedicate.
Aceste secțiuni ar cuprinde informații precum: exemple de use case-uri și modalități prin care fiecare dintre cele 2 tipuri de clienți vizați poate folosi platforma, beneficii și funcționalități relevante, studii de caz sau exemple de clienți din aceeași categorie care au obținut rezultate cu ajutorul platformei.
În felul acesta, utilizatorii ajunși pe site, din oricare dintre aceste categorii, pot vedea, în câteva secunde, informații relevante pentru situația lor specifică și pot înțelege că platforma li se adresează și lor.
🧠 III. Lansarea unei rețele de mentori ce susțin traininguri personalizate pentru angajați
Ar funcționa ca un marketplace, unde inviți, pe de o parte, experți din diverse domenii/industrii/regiuni pentru a susține workshop-uri sau crea traininguri în platformă, iar de cealaltă parte, oferi acces echipelor și companiilor care se înscriu în Code of Talent la:
Ideile și experiența unor persoane pe care le admiră în domeniu.
Posibilitatea de a învăța direct de la cineva care a ajuns într-o poziție la care ei înșiși aspiră.
Răspunsuri la întrebări și situații reale de care se lovesc la birou, și sfaturi practice despre cum le pot rezolva.
💡 Poate fi un canal suplimentar de achiziție, cu șansa de a deveni un growth loop:
Mentorii își vor promova workshopurile în comunitatea lor și vor atrage, astfel, participanți.
Participanții își vor face cont în platforma Code of Talent pentru a accesa trainingurile.
Experții își vor dori să facă parte din rețea pentru a se asocia cu companii sau brand-uri pe care le admiră și pentru ocazia de a lucra cu echipele acestora.
Echipele au acces la persoane pe care le respectă în industrie.
Pagină dedicată în site în care se pot vizualiza mentorii, descrierea fiecăruia și trainingurile pe care le oferă. Dacă îți dorești să participi la curs, trebuie să-ți faci cont în platforma Code of Talent.
Beneficiile pentru Code of Talent sunt multiple:
Conținut exclusivist în platformă via mentori.
Mai multe conturi create în rândul segmentului de client principal (corporate).
Engagement și retenție mai bune în platformă: echipele vor fi mai satisfăcute de conținutul primit, și, automat, vor avea retenție mai mare în platforma Code of Talent - vor finaliza trainingurile, rata de implicare va crește, vor avea rezultate mai bune la teste și vor fi mai motivați să continue să folosească platforma; trainingurile cu experți pot fi privite și ca niște beneficii în sine pentru angajați.
🔥 Modulul marketplace ar putea crește foarte rapid cu ajutorul unor canale de achiziție precum SEO, conținut și word of mouth.
Code of Talent ar putea capitaliza toate căutările informaționale ce au loc pe Google, despre diverse subiecte pe care potențialii clienți își doresc să le stăpânească mai bine.
Apoi, ar putea crea pagini și articole dedicate fiecărei teme, ce cuprind și un link către cursurile oferite de experți pe acel subiect.
Aceste pagini ar fi optimizate în jurul cuvintelor cheie informaționale și ar afișa conținut relevant, în funcție de intenția căutării.
Code of Talent ar avea ocazia să apară pe prima pagină din Google pentru toate acele căutări informaționale, aka vizibilitate și trafic organic sporite.
În plus față de SEO și conținut, word-of-mouth ar putea deveni un canal puternic de creștere: cei care vor participa la traininguri susținute de experți vor fi mai dispuși să împărtășească experiența avută cu colegi sau prieteni și să-i atragă, astfel, în platformă.
Vizibilitatea de care se bucură experții contribuie la creșterea notorietății Code of Talent și atragerea altor experți în platformă, care, la rândul lor, vin cu propriile audiențe.
📌 Masterclass este un exemplu de companie care a crescut puternic prin SEO, conținut și word-of-mouth, folosindu-se de un mecanism asemănător:
📌 Tigerhall este un exemplu de platformă LMS cu o rețea de experți similară:
🧠 IV. Librărie cu template-uri customizabile pentru mini-traininguri în diverse domenii
Lansarea unei librării cu template-uri editabile, cu ajutorul cărora poți crea materiale pe diverse subiecte, în funcție de echipa vizată (Sales, Marketing, HR, etc.), și pe care le poți personaliza în funcție de nevoi, pentru o retenție mai bună în platformă.
Bineînțeles, poți promova aceste template-uri și pe site și atrage segmentele de utilizatori vizate.
💡 Exemple:
Deprinderea instrumentelor specifice domeniului de activitate
Bune practici
Învățarea terminologiei specifice domeniului de activitate
Integrarea și onboarding-ul noilor angajați
etc.
🧠 V. Integrarea platformei cu instrumente de web design precum Canva, Figma
Prin acest tip de integrare, utilizatorii au acces la suport vizual (imagini, video, soundtracks) direct în platforma Code of Talent, pe care, mai apoi, le pot folosi la crearea cursurilor.
💡 Ambele idei menționate mai sus (librăria de template-uri și integrarea cu instrumente de web design) pot fi funcționalități ce ușurează parcursul utilizatorilor în aplicație și care, în același timp, le oferă o experiență all-in-one, prin adresarea unor obiecții foarte comune, atât în rândul companiilor, cât și al trainerilor - crearea unui curs de la zero, mult timp investit în procurarea suportului vizual sugestiv, resurse limitate, etc.
🎬Natalia’s take
🧠 I. Structurarea conținutului într-un Hub de Resurse
Crearea unei pagini dedicate de Resurse, în care să se regăsească mini secțiuni despre diverse topicuri ce țin de teme principale de microlearning, gamification, digital learning, sub formă de articole de blog, calculatoare gratuite, ebook-uri educaționale, video-uri practice sau pentru inspirație, checklist-uri, cursuri gratuite, povești de succes ale clienților.
Pentru o navigare mai rapidă aș include un cuprins, fie cu linkuri către fiecare mini secțiune, fie cu casete cu imagine + titlu, pe care poți da click și merge mai departe.
Pagina de resurse ar juca rolul de librărie și ar putea fi optimizată în jurul unui cuvânt cheie principal, mai general și cu un număr de căutări mai mare, iar toate celelalte mini secțiuni din hub pot fi optimizate în jurul unor cuvinte cheie long tail, mai descriptive și mai specifice, care au o intenție de cumpărare mai mare.
Dezvoltarea unei librării de resurse implică eforturi mai mari, de la crearea de conținut, design, și până la implementarea efectivă în site. Astfel, aș recomanda planificarea ei în detaliu, pe o perioadă mai lungă de timp, cu milestones în dezvoltarea conținutului și actualizarea informațiilor în site în iterații. Pentru rezultate mai rapide pe termen mediu, recomand crearea unui pillar page, pagină care funcționează similar cu un ghid non-gated (îl poți accesa fără să oferi la schimb adresa de email), unde se acoperă în general o temă principală (căutări generale) și care conține sub-teme grupate în funcție de topicuri (căutări de tip long tail), tratate în detaliu în alte pagini de conținut din site. Acestea se conectează cu pagina pillar prin linkuri interne.
Structurarea informației într-un hub de resurse ușurează navigarea, indexarea, dar și descoperirea conținutului de calitate, atât de Google, cât și de utilizatori. Am detaliat despre cum te poate ajuta strategia Hub and Spoke aici și aici.
🧠 II. Dezvoltarea unui curs gratuit pentru traineri
O temă pentru curs ar putea fi “Cum să creezi o experiență digitală de micro-învățare bazată pe joc, maximizând experienţa cursanţilor şi eficienţa programelor de training.”
Prezentarea cursului s-ar face într-o pagină separată, cu secțiuni despre care am discutat mai detaliat în episodul despre cum să construiești un landing page în GDocs.
Accesarea cursului gratuit ar fi permisă în urma înregistrării, prin adresa de email a companiei, iar la finalizarea secvenței de învățare, utilizatorii ar putea primi un certificat digital pe care ar putea să-l împărtășească pe rețelele de socializare (în special LinkedIn).
Umanizarea brandului, autenticitatea și valorile pe care le susțin ar putea fi prezente prin profesorii/trainerii cursului, care pot fi reprezentanți Code Of Talent sau specialiști din comunitate cu care aceștia colaborează.
Dezvoltarea relației cu potențialul client post-absolvire se poate face printr-o serie de emailuri de nurturing personalizate (email 1 - welcome și feedback despre experiență, email 2 - top probleme cu care se confruntă trainerii din Ro și ce soluții există, email 3 - comparații soluții alternative, emailul 4 - cum folosesc alte companii Code of Talent: Coca-Cola, Bosch, BAT, emailul 5 - programare demo personalizat cu un consultant CoT).
💡 Astfel, Code of Talent ar oferi un preview al modului în care platforma susține trainerii în mod aplicat și facilitează dobândirea de cunoștințe practice, ar educa audiența căreia se adresează și, în același timp, ar putea primi feedback despre comportamentul utilizatorilor noi. Pe baza acestor informații, echipa poate prioritiza care sunt următoarele îmbunătățiri sau funcționalități ce merită dezvoltate. Win-win pentru toate părțile implicate, nu-i așa?
🔥 Acest mecanism de atragere a utilizatorilor poate fi mai eficient decât îndemnul la acțiune de a testa platforma gratuit, deoarece îi arată vizitatorului cum funcționează produsul, dar îl și învață, într-un mod intuitiv și distractiv, despre o temă care îl pasionează, sau îi rezolvă o problemă pe care o întâlnește în activitatea de zi cu zi, ca, la sfârșitul cursului, să-i ofere posibilitatea să împărtășească și cu alții.
📌 Databox oferă un astfel de curs:
🧠 III. Includerea în rapoarte renumite din industrie
O altă idee care ar putea fi relevantă și utilă celor de la Code of Talent și care le-ar putea aduce foarte multă vizibilitate și credibilitate ar fi includerea în rapoarte precum “Gartner Peer Insights Customers’ Choice”.
Cum se pot înscrie furnizorii și ce beneficii are această tactică, am menționat în analiza SocialInsider.io.
👉 Vizionează și episodul în care am povestit mai multe despre cum s-a modificat comportamentul consumatorilor în pandemie și cum transformarea digitală îți poate influența creșterea business-ului. De asemenea, războiul din Ucraina și criza economică ce va urma sunt elemente disturbatoare ce vor impacta viața de zi cu zi, economia, mediul de business și felul în care oamenii iau decizii în situații de criză. Majoritatea recomandărilor oferite în episodul despre pandemie se aplică și în acest context.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia