#51 - Workshop: Cum umanizezi comunicarea în B2B, cu Oana Odobescu și Alexandra Enăchescu (Crafters)
Cum arată contextul în care brandurile comunică, coordonatele unui brand uman, primii pași spre o comunicare umană în B2B, tactici de comunicare umană, multe exemple și bune practici
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Am adăugat la mini-workshopurile cu care deja te-am obișnuit și ateliere cu invitați - experți în diverse discipline precum produs, strategie de business, UX, comunicare, PR, HR, social media, fondatori de start-up-uri, și nu numai, pentru a-ți oferi noi perspective și idei despre cum să-ți crești afacerea.
Un studiu Gartner estimează că până în 2025, 80% dintre interacțiunile cumpărător-vânzător B2B se vor produce online. Tot Gartner mai spune și că utilizatorii vor să se simtă încrezători pe parcursul călătoriei spre achiziție, iar sursele terțe de informare, precum recenziile, referințele, dar și site-urile furnizorilor și prezența acestora online, îi pot ajuta să dobândească încredere în brandurile pe care le urmăresc.
Așadar, e esențial să știi cum să comunici în cel mai natural și transparent mod posibil, la nivel de organizație.
La fel cum ar face-o un om integru. 😉
Le-am invitat pe Oana și Alexandra de la Crafters să discutăm despre cum pot, concret, antreprenorii să umanizeze comunicarea brandului lor B2B, pentru a evita să facem parte din secțiunea de AȘA NU a studiilor.
Să cunoaștem echipa Crafters, deci!
Oana Odobescu a fondat Crafters în 2015, iar, din 2020, conduce agenția împreună cu partenera sa de business, Alexandra Enăchescu. Oana are 13 ani de experiență în comunicare, timp în care a lucrat atât cu antreprenori, cât și cu multinaționale, alături de care a dezvoltat și coordonat proiecte foarte diferite: de la lansări de produse la campanii de comunicare internă și listări pe Bursă. Din dorința de a pune umărul la o înțelegere mai bună a comunicării de către antreprenori, Oana scrie și editează, împreună cu partenera sa de business, primul newsletter lunar din industrie dedicat comunicării pentru antreprenori (#punctCOMM).
Alexandra Enăchescu este strateg în comunicare, cu o experiență profesională de 10+ ani în domeniu. De 3 ani, conduce, împreună cu partenera sa de business Crafters, ce lucrează cu branduri și companii antreprenoriale și care a fost desemnată Small Consultancy of the Year la Romanian PR Award 2021. Alexandra are o formare profesională în content writing, iar de-a lungul timpului a avut roluri de coordonare și implementare în programe de comunicare foarte diverse: de la listări la Bursă, până la lansări de produse și servicii. În prezent, este implicată și în realizarea primului newsletter lunar dedicat comunicării pentru antreprenori (#punctCOMM by Crafters).
Îți recomandăm să parcurgi materialul video integral, pentru o mulțime de exemple, studii de caz și recomandări de la firul ierbii, iar mai jos găsești și câteva puncte cheie din discuție, cum ar fi:
📌 Cum arată contextul în care brandurile comunică
📌 Coordonatele unui brand uman B2B
📌 Primii pași spre o comunicare umană
📌 Componentele tactice ale unui plan de comunicare uman
Snacks rapide🎬
🧠 I. Contextul actual
Vorbim despre un context definit de neîncredere, unde consumatorii cer mai multă autenticitate, implicare, apropiere de la branduri și vor să vadă organizații mai umane și mai prezente în viața comunității lor, care fac eforturi de a se apropia mai mult de ei și de a le veni în întâmpinare.
🧠 II. Coordonatele unui brand uman în B2B
Este disponibil, conversațional, deschis, sociabil și empatic, spre deosebire de paradigma des întâlnită în B2B, în care brandurile susțin monologuri și comunică egocentric, despre calitățile lor.
Este un exemplu de comportament social și de atenție în relațiile individuale.
Este un facilitator pentru clienții săi, îi ghidează și îi orientează, cu intenția de a-i ajuta și de a le oferi o experiență bună.
Acționează – atât în comunicare, cât și în business – ghidat de valori și credințe bine definite și constante.
Comunică nuanțat, cu focus pe cum oferă valoare, pe relevanță și pe emoție.
Are o preocupare nativă pentru a cultiva relațiile cu stakeholderii săi: clienți, angajați, investitori.
🧠 III. Primii pași spre o comunicare umană
Axează-te pe doi pași strategici, care, dacă sunt bine făcuți, îți garantează o implementare la fel de reușită: înțelegerea în profunzime a clienților și un ADN de brand bine conturat.
În ceea ce privește cunoașterea clienților vizați, suntem convinse că ai mai auzit asta - nu lua în calcul doar date demografice; sondează și în sfera de firmografice și psihografice, a înțelegerii stilului de viață, a nevoilor și dorințelor, a punctelor de tensiune.
Un instrument redutabil pentru a descoperi toate acestea sunt interviurile cu potențiali clienți.
Cât despre un ADN bine conturat, la fel ca oamenii, brandurile au nevoie de adâncime că să creeze valoare – profunzime care poate fi creată numai prin asumarea unui „mod de-a fi”, adică un teritoriu discursiv și de acțiune, doar al brandului.
🔎 Parcurge prezentarea și urmărește explicațiile din video pentru a afla cum arată niște interviuri reușite și exemple de companii cu un ADN de brand puternic.
🧠 IV. Componentele tactice ale unui plan de comunicare uman
Implicăm stakeholderii (clienți, echipa internă) în crearea de conținut, prin:
Proiecte editoriale cu oameni din echipă
Proiecte editoriale cu clienții și/ sau furnizorii
Articole de presă cu focus pe clienți și specialiștii din echipă
Accesibilizăm conținutul tehnic, prin limbaj ușor de înțeles și conținut educațional
Suntem transparenți
Adaugăm a human touch în toate punctele de comunicare, prin emailuri personalizate, mesaje scrise de mâna, etc
Prioritizăm și facem eforturi să păstrăm relația cu persoanele strategic importante pentru brandul nostru
🔎 Parcurge prezentarea și urmărește explicațiile din video pentru a descoperi multe alte exemple și bune practici pentru fiecare dintre recomandările de mai sus.
În loc de concluzie, să ne asumăm o prezență umană la nivel de business și comunicare ține mai degrabă de un mod instrinsec de a face lucrurile, de un mindset, decât de un set strict de tactici de pus în aplicare.
🚩 Recomandare de vizionare mai departe
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia