#59 Studiu de caz: Cum am crește FeedCheck
Optimizarea modelului de creștere, PLG ca model principal de go-to-market, ce ar trebui să facă un nou content marketer în echipa FeedCheck pentru un onboarding reușit
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu studii de caz reale despre startup-uri românești, workshopuri, resurse recomandate, știri și noutăți din lumea marketingului și a antreprenoriatului. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Analiza FeedCheck
FeedCheck este o platformă SaaS prin care companiile își pot monitoriza recenziile și feedback-ul primit online de la clienți.
Ne place progresul făcut de FeedCheck și am vrea să venim în întâmpinarea lor cu câteva recomandări de creștere.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale, și nu compun o strategie de creștere exhaustivă.
Iată ce a ieșit 👇
Snacks rapide
Tip de business: Platformă SaaS pentru urmărirea activă a recenziilor și feedback-ului primit de la clienți.
Public țintă: B2B - companiile interesate să-și urmărească și să răspundă activ recenziilor lăsate de clienți.
🎬 Irina’s take
🧠 Optimizarea modelului de creștere
Aș vrea să punctez o singură idee astăzi - cum aș interveni pe modelul lor de growth pentru a accelera creșterea.
Cred că o combinație între PLG și extinderea functionalitatilor strategice ar fi cel mai potrivit model de creștere.
PLG (product-led growth) ca model GTM principal
La accesarea site-ului, utilizatorii sunt întâmpinați de opțiunea de a se înscrie la un demo. Am fost orecum surprinsă că FeedCheck nu se axează pe un model self-service și posibilitatea ca utilizatorii să își facă cont și să utilizeze platforma în mod independent, printr-un model freemium sau free trial, fără ajutorul unui om de vânzări/suport, fără a trece prin demo. La două dintre pachetele oferite există un 7-day free trial, însă nu pare a fi modelul principal. După înscrierea la demo, ajungi direct în interfață, unde ar fi ajutat să existe un tur ghidat care să-ți prezinte platforma rapid și la obiect. De asemenea, e un pic confuzant căci nu înțelegi dacă ai intrat deja în free trial de 7 zile sau cineva te va contacta pentru a-l activa. Nu există niciun mesaj în această direcție.
Pentru un tip de produs precum FeedCheck, ce se pretează la un self-serve, introducerea demo-ului ca prim pas este o fricțiune nenecesară. Văd așa: “Vizualizează demo” ar trebui să fie CTA-ul secundar lângă “Fă-ți cont gratuit” ca CTA principal în header. Aș extinde și trial măcar la 14 zile.
Un alt beneficiu aici ar fi și eficientizarea costurilor, căci nu mai ai nevoie de o echipă de vânzări, din moment ce utilizatorii se autoeducă, își fac singuri onboarding, reducând astfel costurile operaționale.
Tot ca parte din modelul PLG, aș scoate în evidență funcționalitățile care permit colaborarea în cadrul produsului, făcând astfel platforma mai captivantă și mai sticky pentru utilizatori și crescând retenția.
Adăugarea de use case-uri adiacente
Use case-uri adiacente: extinderea platformei pentru a soluționa noi probleme pentru ICP, precum integrarea cu alte tool-uri/instrumente pe care aceștia le folosesc zilnic la job (Jira, Notion, etc), pentru a avea un flux de lucru simplificat și fără întreruperi.
Extindere pe verticală: adaptarea platformei pentru a viza diferite segmente și industrii ce au nevoie de soluții de feedback personalizate. Iată 3 exemple de astfel de verticale:
Sănătate -> colectarea feedback-ului de la pacienți pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor și satisfacția acestora. Mecanismele de feedback trebuie adaptate pentru a se conforma cu reglementările din acest domeniu și standardele de confidențialitate.
Retail -> colectarea feedbackului de la clienți despre experiența de cumpărare, satisfacția în privința produsului și calitatea serviciilor. Personalizați instrumentele de feedback pentru a putea fi integrate cu sistemele punctelor de vânzare și platformele de comerț electronic.
Servicii financiare -> colectarea feedbackului cu privire la serviciile bancare, de asigurări. Instrumentele de feedback ar trebui să îndeplinească cerințele de securitate specifice industriei.
Prin combinarea acestor strategii, FeedCheck poate stimula achiziția utilizatorilor, crește engagementul în platformă și crește veniturile, printr-un model de creștere scalabil și centrat pe utilizator.
🎬 Natalia’s take
🧠 Cum ar trebui să arate un onboarding reușit pentru un content marketer nou angajat
Adesea, ceea ce se întâmplă în primele 3 luni de la angajare determină:
dacă noul membru se potrivește în echipă
succesul pe care îl poate avea în noul rol
pe ce arii de îmbunătățire va trebui să se concentreze pentru a aduce rezultatele dorite din activitatea sa.
Astfel, împărtășesc cu voi acțiunile potrivite și întrebările care ar trebui să fie clarificate la început, astfel încât să aveți un transfer de informații relevante și o bază solidă pe care poate construi noul membru al echipei. Folosesc acest ghid în procesul de onboarding al noilor angajați în departamentul de marketing al agenției STOICA.
📍Checklistul vine ca o continuare la Workshopul: Primul marketer în startup: roluri, responsabilități, criterii de selecție, aspecte cheie, pe care vă invit să-l parcurgeți înainte de recrutare.
Prima lună: Onboarding și Audit
Fii precum un burete și pune întrebări, discută cu colegii și clienții, astfel încât să înțelegi cum se fac lucrurile în companie.
Cunoaște echipa, proiectele, resursele. Discută cu echipa executivă, colegii din celelalte departamente (în special cele de vânzări și relații clienți), și bineînțeles, vorbește cu clienții.
Determină: Pe ce valori se concentrează compania? Care e misiunea acesteia? Ce servicii oferă? Cine este responsabil pentru ce? Descoperă procesul de lucru și modul în care se oferă feedback.
Care este obiectivul de creștere pentru anul în curs? Cum se aliniază obiectivele de marketing la celelalte departamente?
Care sunt canalele principale prin care atragem și reținem clienți?
Parcurge brandbook-ul, planul de marketing, calendarul editorial, ghidul editorial, briefurile pentru conținut, propunerea de valoare (poți nota îmbunătățiri, dacă observi).
Citește top 5 cele mai performante articole, studii de caz, postări de social media, emailuri, și cele mai puțin performante și notează-ți cum le-ai îmbunătăți sau ce elemente au adus rezultate peste medie.
Verifică cum sunt colectate datele despre clienți și rezultatele obținute pe diferite canale.
A doua lună: Fundația pe care se construiește marketingul
Vei putea să implementezi +70% din taskuri și te vei concentra mai mult pe strategie și planificare.
Care sunt criteriile de segmentare ale publicului țintă?
Cine sunt clienții ideali? Ce probleme, nevoi, dorințe, țintim să rezolvăm pentru aceștia?
Ce cuvinte folosesc clienții pentru a le descrie?
Care sunt mesajele cheie pe care le folosim în comunicarea cu audiența? Cum pot fi ele îmbunătățite pentru mai multă claritate și eficiență?
Ce instrumente sunt folosite în departamentul de marketing?
Ce date despre clienți există și cum se colectează acestea? Există o infrastructură solidă pe care poți construi strategii noi de marketing? (Dacă nu, atunci începi de aici.)
Există parteneri cu care poți dezvolta diferite campanii de marketing?
Ce experimente au fost testate până acum?
Care este randamentul investițiilor în crearea și distribuirea diferitelor materiale educaționale?
Care sunt principalii indicatori de performanță pe baza cărora se iau decizii? (dacă nu sunt, propune tu).
A treia lună: Recomandări și plan de acțiuni pentru următoarele 90/180 de zile
Fii proactiv și creează-ți propriul parcurs. Sumarizează ideile principale colectate până acum din audit și propune idei de îmbunătățire pentru a trasa clar ce vei face în următoarele luni în noul tău job.
Pe baza informațiile descoperite până acum pregătește un slide deck cu ideile principale și planul de acțiune, apoi discută cu managerul prioritizarea acestora în funcție de:
impactul pe care îl pot avea în business
ușurința cu care se pot implementa
resursele implicate
În funcție de companie și de provocările ei, poți pune mai mult accent pe una dintre cele de mai jos:
fundație (client ideal, mesaje, poziționare, infrastructură colectare insight-uri audiență)
strategia de Go-to-Market (canale, tactici, parteneriate)
experimentare (canale noi sau strategii care n-au fost testate până acum)
Fă research online și analizează competiția și soluțiile alternative pe care le poate lua în considerare un potențial client
Creează strategia de conținut. Ai în vedere:
să fie acționabilă pe termen scurt și mediu (3-6 luni)
să aibă obiective SMART
să conțină indicatori cu care urmărești progresul ca să știi cum / ce poți îmbunătăți pe parcurs.
Dezvoltă briefuri / outline-uri pentru articole noi
Realizează interviuri cu colegii în vederea scrierii conținutului educațional (de exemplu: O serie de interviuri behind the scenes, în care prezinți membrii echipei, expertiza, de ce sunteți diferiți de alți furnizori)
Prezintă-ți propunerile și descoperirile cu colegii. Ia feedback de la ei și îmbunătățește.
📍Descarcă checklistul de aici.
🚩 Vizionează mai departe
🤝🏻Această ediție este susținută de Stoica.co & B2B Marketers Club🤝🏻
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează newsletterul. Ne dorim să înțelegem mai bine ce avem de îmbunătățit.
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia