#53 - Workshop: Alinierea dintre brandul personal și business, cu Ioana Axinte (ONE Learning)
Cum să îți aliniezi brandul personal și afacerea pe care o construiești. Vorbim despre strategie, identitate, elementele care susțin valoarea adusă și o suită de framework-uri și tool-uri.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Sperăm că ai petrecut frumos de Crăciun, iar Moșul ți-a adus tot ceea ce ți-ai dorit! 🎄🎅
După cum știi, am adăugat la mini-workshopurile cu care deja te-am obișnuit și ateliere cu invitați - experți în diverse discipline precum produs, strategie de business, UX, comunicare, PR, HR, social media, fondatori de start-up-uri, și nu numai, pentru a-ți oferi noi perspective și idei despre cum să-ți crești afacerea.
Profită de zilele acestea de liniște și urmărește episodul pe care l-am pregătit împreună cu Ioana Axinte, Co-founder & CEO ONE Learning. Vei descoperi cum să îți aliniezi brandul personal și afacerea pe care o construiești. Vorbim despre strategie, identitate, elementele care susțin valoarea adusă și o suită de framework-uri și tool-uri care îți vor face parcursul mai ușor.
Ioana are foarte multă experiență în zona de learning experience, ajută startup-urile să creeze produse, să conecteze brandul personal la business și să creioneze cultura organizațională, iar în ultimii 10 ani s-a implicat în programe de educare pentru tineri, antreprenori și startup-uri din UK.
Din 2022 a dezvoltat ONE Learning, un startup edutech cu o aplicație cu 100+ activități practice și personalizate (off-screen), prin care copiii își pot dezvolta abilități esențiale pentru școală și viață alături de familia lor. Urmărește analiza noastră, dacă vrei să descoperi idei prin care am crește acest startup.
De asemenea, a primit o mulțime de premii ca semn de recunoaștere a eforturilor Ioanei și ale echipei ei, Women in Tech 2023 Winner - Tech West Midlands, UK, Draper University 2023 Scholarship - US, Innovators for Children Accelerator Winner 2022 - Impact Hub și Most Promising Start-up 2022 - RubikHub, sunt doar câteva.
Snacks rapide🎬
🧠 I. Strategia de brand & Branding Personal
Ținând cont de multitudinea de soluții competitive existente pe piață, extrem de similare dpdv. funcționalități ale produsului, devine din ce în ce mai important să te diferențiezi prin cultură, oamenii din spatele business-ului și transpunerea personalității în tot ceea ce privește relația cu clientul.
E important să pornești prin a reflecta la tine, cine ești ca lider, iar apoi să observi ce poți comercializa din esența brandului personal pentru a te diferenția.
Mai departe de definirea strategiei de diferențiere, răspunsurile la întrebările de mai jos te vor ajuta să atragi oameni talentați și potriviți pentru echipa pe care o construiești, astfel încât să funcționați în parametri optimi împreună și să creșteți accelerat.
Definirea brandului nu e o acțiune pe care o poți face de pe-o zi pe alta. E nevoie de timp și introspecție, dacă vrei să faci lucrurile corect. Însă, de fiecare dată când te întâlnești cu echipa sau când faceți lucruri, nu uitați să vă uitați și la valorile pe care vreți să le comunicați publicului vostru, care sunt așteptările pe care le aveți unii de la alții, care sunt intenția și personalitatea companiei și ce din ceea ce faceți poate fi diferit de ceea ce ați mai observat în piață.
Răspunsurile le vei găsi la firul ierbii, direct din mijlocul echipei, și e cel mai ușor să conturați poziționarea voastră astfel.
💡Urmărește mai departe video-ul ca să descoperi procesul pe care ar trebui să-l parcurgă un startup ca să-și definească identitatea, ca mai apoi să o transpună într-o propunere de valoare care să-l determine pe potențialul client să-l perceapă altfel decât competiția.
Brandul personal NU este ceea ce postezi tu în social media sau comunici la evenimente, sau vrei tu să știe lumea despre tine.
Brandul personal este ceea ce rețin oamenii despre tine atunci când tu nu mai ești în aceeași cameră cu ei.
Oamenii vor fi foarte atenți dacă acțiunile tale urmează ceea ce comunici despre tine.
💡 Ioana a dat un exemplu fain de business pornit de la un brand personal autentic - Julie & Chris de la Cheeky Panda - check them out.
🔎 În prezentare vei descoperi și elementele definitorii pentru construirea culturii organizaționale atunci când scalezi și vrei să păstrezi esența startupului tău.
🧠 II. Prisma Identității de Brand
Felicitări! 🥳 Dacă ai parcurs cu productivitate itemii de mai sus, ai tot ceea ce-ți trebuie pentru construirea identității de brand.
Vezi în imaginea de mai jos cum poți așeza toate aceste piese de puzzle împreună și la ce ajută să ai o identitate de brand (hint: faci business pentru oameni, iar ei relaționează mult mai ușor cu alți oameni 😅).
Se spune că atunci când ai diversitate în organizația ta, apare și inovația. Dar cum poți tu să aduci împreună oameni cu culturi, obiceiuri, reacții, opinii și dorințe diferite, astfel încât să stimulezi inovarea și să nu fie fricțiune? Nu o să-ți scriu răspunsul, Ioana îți explică mult mai bine în video. 😎
🧠 III. Elementele care susțin valoarea adusă
Te-ai plicitsit de eternele buzz words de care auzi peste tot? Sau ai prea multe valori și nu știi ce să prioritizezi astfel încât să nu-i bulversezi pe cei care intră în contact cu business-ul tău?
We’ve got your back 🤝căci ți-am pus la dispoziție 2 piramide (remember Maslow? 😁), una pentru B2C și cealaltă pentru B2B.
În prima parte a exercițiului tot ceea ce trebuie să faci este să le printezi și să încercuiești aspectele din listă pe care le rezolvi tu pentru clienții voștri (din perspectiva ta). Apoi, mergi către clienți cu această listă și verifică dacă sunteți aliniați sau descoperi alte valori pe care ei le percep despre businessul tău.
🔎 Parcurge prezentarea să descoperi un exemplu aplicat al acestei piramide, de la ONE Learning.
🧠 IV. RACE Framework
Bine, bine, ai aflat toate lucrurile acestea despre organizația ta și mai departe ce-i de făcut? Închizi caietul de lucru / boardul Asana sau Notion, și păstrezi informația doar în interiorul echipei? 😵💫 Clar nu.
Comunici, comunici, comunici. De acum înainte, însă, o vei face într-un mod organizat și clar, astfel încât oamenii potriviți, cei care rezonează cu ideea ta și cu modul tău de a face lucrurile vor fi atrași către businessul tău.
Ioana a împărtășit un framework pe care îl folosește atunci când vrea să creeze conținut relevant pentru audiența ei.
Comunică pe toate palierele călătoriei clientului și vezi cum poți încorpora valorile și nevoile în mesajele tale.
Acționează inteligent - planifică, folosește obiective practice, concentrează-te pe rezultate, folosește insight-urile obținute în a itera un V2 mai bun, alocă resurse eficient, colaborează cu oameni mai pricepuți decât tine.
Vezi și alte recomandări aplicate despre cum să creezi conținut relevant și cum să te folosești de insight-uri ca să construiești mai departe pe baza lor, în edițiile anterioare Marketing Takeover din secțiunea de mai jos.
În loc de încheiere, ține aproape de noi, căci pregătim o ediție de Year in Review super faină.
Zile frumoase să ai!🫶
🚩 Recomandare de vizionare mai departe
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia