Marketing Takeover #20 - Studiu de caz: Cum am crește VoxiKids
Health tech, segmentarea audienței în site, community marketing, program de recomandări, SEO, librării de conținut.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești!
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite.
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Analiza VoxiKids
Astăzi aruncăm o privire la VoxiKids, o aplicație mobilă de logopedie pentru copiii cu tulburări de limbaj, și, în același timp, o platformă de terapie logopedică online de tip clinică digitală.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
Ediția ajunge la tine doar în format scris de data aceasta. O laringită s-a pus în calea înregistrării de astăzi, așadar te întâmpinăm cu notițele de mai jos. 👇
Snacks rapide
Tip de business: Aplicație health tech de logopedie și platformă de terapie logopedică online.
Public țintă: Aplicația se adresează copiilor cu tulburări de limbaj ce necesită terapie de specialitate pentru corectarea defectelor de pronunțare și de emisie vocală; părinților care au nevoie de un logoped pentru copiii lor; terapeuților; clinicilor, școlilor sau grădinițelor speciale.
🎬Natalia’s take
🧠 I. Actualizarea paginilor dedicate terapeuților
Structurarea informațiilor în pagină astfel încât să se poziționeze ca un ghid în călătoria clientului spre rezolvarea problemei cu care a ajuns pe site. Le reiau succint mai jos:
Header cu UVP (cine ești, ce oferi, cui te adresezi, un îndemn la acțiune clar)
Valoarea adaugată (top beneficii), ce te recomandă (logo clienți, publicații, samd)
Setarea contextului și introducerea problemei și a produsului
Testimoniale
Proces / planul cu următorii 3 pași pe care trebuie să-i facă pentru a beneficia de produs
Costuri ședințe / abonamente
Întrebări frecvente sau paragraful explicativ (în care poți reveni asupra top 3 obiecții și poți include cuvinte cheie pentru care vrei să crești în căutările Google)
Îndemn la acțiune final
💡 Structura prezentată pe larg o regăsești în episodul cu exemplul practic de wireframe și analizele Evertoys și I’m Fine. Un alt exemplu elocvent poți urmări și pe site-ul SpeechSisters.com.
Înlocuirea slider-ului din header cu bannere statice - sunt mult mai ușor de urmărit, nu distrag atenția și poți comunica mai clar mesajul principal - s-au realizat multe studii privind eficiența slabă a slidere-lor.
Evidențierea principalelor beneficii cu bullets sub afirmația din header:
Eficientizăm terapia logopedică
Reducem timpul de lucru
Accelerăm progresul cu ajutorul inteligenței artificiale
Introducerea unor elemente de social proof care să susțină afirmația din header: 10.000 de descărcări | 40 de logopezi specialiști | 50 de cabinete | 200+ de pacienți/clienți.
Includerea unei secțiuni dedicate părinților despre avantajele soluției, o comparație cu alternativa terapiei în cabinet și un îndemn la acțiune să testeze platforma gratuit.
Actualizarea zonei de testimoniale - astfel încât să fie vizibile imaginea și recomandarea, și adăugarea a cel puțin încă 2 testimoniale.
Includerea unei secțiuni despre specialiștii din comunitate – îndeamnă la acțiune, chemând și alți terapeuți în comunitate, și oferă un preview potențialilor utilizatori asupra specialiștilor cu care ar putea colabora.
*Secundar, pe pagina dedicată aplicației, aș regândi propunerea de valoare din header și aș include un video de prezentare și o zonă de colectare leaduri.
** Pe viitor, aș avea în vedere să creez funnel-uri de conversie diferite pentru părinți vs specialiști cu pagini și conținut dedicat.
🧠 II. Dezvoltarea unui mecanism de colectare prospecți - potrivit atât pentru B2C, cât și B2B
Pregătirea împreună cu terapeuții din comunitate a unui ghid educativ - “10 jocuri logopedice pentru dezvoltarea vorbirii de jucat din confortul casei voastre” (câteva recomandări au fost prezentate și în articolul acesta și acesta).
Diversificarea formelor în care sunt redate exercițiile practice în ghid: sub formă de mini-povești scrise, ilustrate cu pașii pe care trebuie să-i urmezi, exerciții de dicție cu format audio și video (uite un exemplu tare interesant de la Dicție.ro).
Includerea unui secțiuni de colectare leaduri (cu ghidul educativ) sub forma unui banner pe homepage, paginile VoxiClinic, VoxiApp și în toate articolele relevante din blog.
Segmentarea audienței prin introducerea unui câmp predefinit cu opțiunile “Sunt terapeut” și “Sunt părinte, îngrijitor” în formularul de descărcare, alături de câmpurile dedicate numelui și adresei de email.
Revenirea cu o serie de emailuri personalizate (separate în funcție de grupul din care fac parte) care să adreseze principalele probleme cu care se confruntă audiența lor, obiecții pe care le-ar putea întâmpina în crearea unui cont, comparații cu alte soluții alternative și sublinierea beneficiilor pe care le pot obține în urma folosirii aplicației și platformei online, povești inspiraționale cu părinții, terapeuții din comunitate VoxiKids despre cum au reușit aceștia să îmbunătățească pronunția cuvintelor celor mici prin intermediul aplicației.
🧠 III. Colaborarea cu lideri de opinie din domeniul parenting-ului, dicției și specialiști ce au deja comunități active
Organizarea unor concursuri pe conturile lor de social media - sunt preferatele tuturor, generează engagement și notorietate rapid, stimulează creativitatea participanților și, dacă sunt făcute cu cap (reguli clare, publice, premii relevante, mecanism desfășurare interactiv, ușor de înțeles și de urmat, provocare / temă amuzantă), pot poziționa foarte bine brandul tău în mintea potențialului consumator (imaginează-ți un concurs de bâlbe amuzante precum acestea în comunitățile de profil, sau în colaborare cu micro influenceri).
Sponsorizarea unor concursuri tematice prin ședințe gratuite - spre exemplu pe grupurile de Facebook “La primul bebe” se organizează frecvent licitații cu produse, servicii sau experiențe în care se strâng sume considerabile pentru diverse campanii umanitare împreună cu comunitățile de mii și zeci de mii de participante.
Realizarea unei campanii de conștientizare asupra logopediei sau conținutului educativ - lansarea unui podcast, interviuri video pe care le pot publica pe rețelele de socializare (gândiți-vă la niște episoade cu Gașca Zurli care te învață să-l pronunți pe r sau s 😃).
💡 Toate recomandările de mai sus pot genera mai departe conținut realizat de utilizatori, cu potențial crescut de viralizare și interacțiune cu produsele pe care cei de la VoxiKids le oferă.
🎬Irina’s take
🧠 I. Restructurarea paginii VoxiClinic cu secțiuni dedicate pentru părinți și terapeuți
Renunțarea la sliderul din header și reformularea UVP-ului într-un ecran static, adresând cele 2 segmente principale de clienți: logopezii și părinții. Sugestie:
Titlu: Clinică digitală completă de terapie logopedică
Subtitlu: Recomandată atât pentru specialiștii în logopedie pentru a-și eficientiza terapia, dar și pentru părinții ce doresc să-și ajute copiii să comunice mai ușor.
Iconițe de scos în evidență sub propunerea de valoare: acces video/audio, exerciții interactive, acces facil din orice browser, unelte dedicate atât logopezilor cât și copiilor, conectare părinte - logoped, progres accelerat prin tehnologii avansate de inteligență artificială.
Afișarea cuvintelor cheie din hero ca iconițe în loc de butoane. Cuvintele cheie “autism”, “sindrom down”, dispuse sub formă de butoane sub titlu par butoane de CTA cu o acțiune asociată.
Recomand afișarea acestora sub formă de iconițe, iar butonul de CTA principal “Testează acum” adus în partea stângă, imediat sub propunerea de valoare. De altfel, culoarea verde folosită pentru butoanele false cu cuvinte cheie te duce cu gândul la acțiune, iar culoarea roșie folosită pentru butonul principal de acțiune, în mod paradoxal, te face să nu dai click.
Adresarea celor 2 segmente de clienți prin secțiuni dedicate în pagină. La momentul actual, pagina este săracă în informație, nereușind să comunice îndeajuns de multe beneficii și detalii importante pentru a convinge cele 2 segmente de clienți.
Aș adăuga 2 secțiuni pentru fiecare dintre cele 2 audiențe vizate de VoxiClinic, fiecare cu un fundal colorat diferit pentru a se diferenția în pagină.
De exemplu, iată ce ar putea conține secțiunea dedicată specialiștilor în logopedie, școli, grădinițe:
Un paragraf care sumarizează plus valoarea oferită de VoxiClinic și beneficiile principale pentru aceștia. Ex: eficientizarea terapiei, reducerea timpului de lucru, posibilitatea de a-și structura sesiunile și a-și crea propriile exerciții digitale, costuri eliminate de deplasare la cabinet, reducerea riscului anulării ședințelor, etc. Acest paragraf trebuie să răspundă la întrebarea “De ce aș vrea să mă inrolez în VoxiClinic?”
Câteva cifre încurajatoare care să joace rolul de social proof. Ex. 50+ terapeuți deja înscriși în platformă, 100+ copii folosesc deja platforma, 300+ sesiuni de terapie programate, etc.
Funcționalități cheie pentru terapeuți, scoase în evidență în pagină. Ex. acces la o platformă educațională cu materiale inovative, gestionarea pacienților cu fișe de lucru, statistici pentru fiecare pacient, evoluția fiecărui pacient în timp, modul de programări și plăți, etc.
Testimoniale de la terapeuți deja înrolați în platformă
Cum poți începe la VoxiClinic în câțiva pași ușor de reținut. Ex. 1) Fă-ți cont în clinică, 2) Completează câteva date despre firmă, 3) Personalizează-ți platforma și încarcă-ți materialele educative, cu CTA de înregistrare în platformă.
Link către un FAQ cu cele mai des întâlnite întrebări ale logopezilor, sau un mini-FAQ simplificat direct în pagină.
Secțiunea pentru părinți și copii va arăta similar, cu informație relevantă pentru această categorie.
💡 Iată 2 exemple excelente de pagini targetate pentru anumite segmente de clienți din nișa health tech: BetterHelp, Kaia Health, Doctolib.
Determinarea acțiunii principale în pagină. Avem un buton de CTA care duce către înregistrarea în platformă și un formular în josul paginii ce îndeamnă la solicitarea unei oferte personalizate.
Se pot afișa ambele acțiuni, pe tot parcursul paginii, prin 2 butoane alăturate, butonul principal fiind semnalizat corespunzător; butonul principal duce la crearea de cont, butonul secundar deschide un modal cu formularul pentru ofertă personalizată.
🧠 II. Lansarea unui program de recomandări
VoxiClinic ar putea avea la bază un program de recomandări, prin care terapeuții înscriși în rețea să poată recomanda platforma clienților lor.
Terapeuții logopezi vor primi, ca parte din program, acces la resurse și instrumente exclusive, și acces cu prioritate la studii de piață, proiecte de cercetare. Mai mult, aceștia își vor putea pune în practică exercițiile folosite în terapie, într-o platformă construită cu ajutorul unor tehnologii avansate precum inteligența artificială.
În felul acesta, VoxiClinic ar câștiga o rețea puternică de clinici și terapeuți ce le recomandă produsul și care joacă rolul de promotori către clienții lor, atrăgând automat și mai mulți părinți cu copii ce au nevoie de terapie logopedică.
Programele de recomandare pot fi mecanisme puternice de creștere pentru tipul acesta de business cum este VoxiClinic.
Aș porni și o campanie de reclamă plătită cu targetare către clinicile de logopedie, pentru a le atrage în program.
Exemplu: Dialogue
🧠 III. Lansarea unei enciclopedii digitale despre tulburările de limbaj
Crearea unei librării de conținut pe site, ce tratează topicuri și întrebări despre tulburările de limbaj, logopedie, dificultăți de comunicare, dedicată părinților ce caută să se informeze. Ar juca rolul de one-stop-shop, unde poți învăța despre toate aceste probleme cu care se confruntă copilul tău.
Mecanismul de creștere pentru această enciclopedie ar fi SEO, dat fiind că tot conținutul ar avea la bază cuvintele cheie folosite de părinți atunci când caută pe Google despre toate aceste lucruri. Ex. “stimularea vorbirii la copii”, “tulburări de vorbire tratament”, “terapie logopedică”, etc.
Exemplu: Librăria clinicii digitale Maven, cu conținut relevant atât pentru oamenii de HR și cei care iau decizii despre beneficiile oferite în companii, cât și pentru femei și familiile acestora.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia