Marketing Takeover #19 - Studiu de caz: Cum am crește Socialinsider
Instrumente gratuite pentru lead gen, librărie cu exemple de postări, program de parteneri, includerea în rapoarte faimoase din industrie, reutilizarea conținutului sub alt format
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești!
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite.
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Analiza Socialinsider
Prima ediție din 2022 e proaspăt scoasă din cuptor 🔥. Am pregătit un studiu de caz cu câteva idei pentru Socialinsider, o platformă de social media analytics pentru agenții.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
Poți viziona episodul complet aici 👇
Snacks rapide
Tip de business: B2B SaaS; platformă de analytics în social media pentru agenții
Public țintă: Agenții de marketing; alte companii
🎬Irina’s take
🧠 I. UVP axat pe beneficiile pentru agenții
Aș reformula propunerea de valoare pentru a răspunde la întrebarea “Ce am de câștigat ca agenție dacă folosesc Socialinsider?”
💡 La formularea noului UVP, aș lua în considerare aspecte precum:
Cu ajutorul Socialinsider, sunt un partener mai credibil pentru clienții mei
Cu ajutorul Socialinsider, le ofer strategie clienților, nu generalități
Folosind Socialinsider, obțin rezultate pentru că am la dispoziție analitice și date despre ce funcționează
Cu Socialinsider, le ofer clienților mei soluții sofisticate la probleme dificile
🧠 II. Conținut top și middle-of-the-funnel orientat spre nevoile agențiilor
Exemple:
Ghidul complet de marketing în social media pentru agenții
Serie de articole lunare de tip teardown, în care analizează prezența pe social media a diverselor agenții + clienți din anumite industrii acoperite de serviciile Socialinsider, și oferă o serie de recomandări
💡 Socialinsider se poate introduce foarte ușor în poveste în conținutul middle-of-the-funnel - “Iată ce îți recomandăm și cum poți face asta cu Socialinsider”
🧠 III. Suită de instrumente gratuite pentru lead gen
Secțiune Free Benchmarks per industrie și regiune. Aș regândi secțiunea Free Benchmarks pentru a include și opțiunea de a-ți alege industria, dar și țara/regiunea, pentru a-ți putea localiza raportul.
Reperele din raportul actual sunt generale, afișându-ți top 6 brand-uri din fiecare industrie, la nivel global.
Cu opțiunea de regiune, în funcție de selecție, ți se generează raportul localizat pe care îl poți descărca, completând un scurt formular cu numele și adresa de email. Datele primite sunt, astfel, mai relevante pentru regiunea în care activezi.
💡 Raportul poate conține:
O prezentare generală a peisajului de social media din industria și țara respectivă
Top brand-uri care fac o treaba bună în social media din industria/țara respectivă
Postările care au primit cea mai mare atenție din industria/țara respectivă
Metrice despre avg. engagement în industria/țara respectivă, per tip de postare
Librărie cu exemple de postări reușite. O altă idee de unealtă gratuită pentru generarea de lead-uri ar putea fi o librărie cu exemple de postări faine.
💡 Iată cum aș proceda:
Postările ar putea fi organizate în funcție de tipul mesajului, stilul de comunicare, tipul de audiență (B2B/B2C), industrie.
Pentru a avea acces la întreaga colecție de postări, este necesar să te înscrii cu adresa de email.
SAU accesul la librărie poate fi deschis, însă după un anumit număr de postări vizualizate, va fi necesar să introduci o adresă de email pentru a continua.
🧠 IV. Includerea Socialinsider în raportul “Gartner Peer Insights Customers’ Choice”
Distincția Gartner Peer Insights Customers’ Choice li se oferă furnizorilor de servicii și produselor foarte apreciate de clienții acestora. Datele colectate de Gartner reprezintă o sinteză generală a produselor software cele mai valorizate de către clienți și profesioniști din domeniul IT.
💡 Socialinsider se pot înscrie în portalul pentru furnizori de pe site-ul Gartner și pot începe să colecteze recenzii de la clienți. Brand-urile ce se încriu în program primesc inclusiv o insignă cu care se pot promova, și sunt incluse, apoi, în raportul “Gartner’s Voice of the Customer.”
Cei mai buni furnizori sunt incluși, apoi, în raportul final Peer Insights, organizați pe categorii. Aici un exemplu pentru categoria “Social Marketing Management.” Aceștia pot avea șansa de a fi recomandați inclusiv în faimosul Gartner Magic Quadrant ce conține o serie de rapoarte de cercetare de piață cu tendințele din domeniu - direcția, maturitatea, top jucători din tehnologie.
Simpla prezență în rapoartele publicate de compania de consultanță IT Gartner aduce o nespus de mare vizibilitate și credibilitate în piață, dat fiind că este o sursă de încredere foarte recunoscută în domeniul IT.
🧠 V. Lansarea unui program de parteneri pentru agenții
💡 Lansarea programului Socialinsider Partner Program, în care agențiile se pot înscrie pentru a avea acces la expertiză în business și social media de la Socialinsider, training, acces la comunitate și introduceri către alte agenții partenere, conținut exclusiv, posibilitatea de a lansa campanii co-marketing, și multe alte beneficii.
Agențiile pot primi și un anumit % comision atunci când recomandă Socialinsider clienților lor.
Agențiile înscrise în program vor oferi servicii clienților lor, folosind soft-ul celor de la Socialinsider.
Exemplu: programul pentru agenții Sproutsocial
🧠 VI. Sponsorizarea unui raport influent din industria social media
💡 Socialinsider ar putea sponsoriza un raport recunoscut din industrie, pentru un boost de vizibilitate și relevanță în piață.
Un astfel de exemplu este Global Overview Report, ce însumează statistici și trenduri anuale din digital, la nivel global și local. Partenerii și sponsorii acestui raport sunt companiile Hootsuite și We are social.
Ca sponsor ești afișat pe primele pagini ale raportului pentru vizibilitate crescută. De asemenea, primești și un număr de pagini în cadrul raportului pentru a-ți expune perspectiva și unde poți plasa și linkuri către diferite instrumente și conținut de pe site-ul tău.
🎬Natalia’s take
🧠 I. Aspecte care mi-au plăcut în site
Structurarea meniului în funcție de use case, audiență, platforme. Ajută la o navigare rapidă, fiind ușor de înțeles în ce situații poate fi util toolul, cine îl poate folosi și pentru ce platforme.
Diferențierea vizuală între cele 2 îndemnuri la acțiune - cel principal fiind „Testează platforma gratuit timp de 14 zile” și cel secundar find „Programează un Demo.”
Plasarea studiilor de caz în meniu (pagina „Customers”). Oferă o vizibilitate crescută acestui tip de conținut valoros. Apreciez că în pagină s-au concentrat pe a evidenția oamenii din spatele brandurilor și nu companiile. Așa cum am mai povestit, studiile de caz au un impact foarte mare, în special în B2B. Mapate pe călătoria clientului ideal, ele aduc rezultate bune atât în etapa de evaluare, cât și în cea de decizie. Îi oferă potențialului client posibilitatea să înțeleagă cum au procedat alte companii din industrie, ce rezultate au obținut și cum i-a ajutat platforma să-și eficientizeze procesele.
Inserarea cifrelor în îndemnul la acțiune final, alături de o afirmație puternică. Aș testa și evidențierea separată a cifrelor, mai sus în pagină, imediat după header, în zona de social proof, cu brandurile care folosesc toolul.
Diversificarea formelor de conținut. Am regăsit interviuri, analize competitive și comparative, interviuri, podcast-uri, webinarii, studii de caz, rapoarte de benchmarks pe industrii, live streams. Iar alături de gruparea lor într-un hub de resurse mă face să cred că au o strategie de content marketing avansată și, cel mai important, adaptată la călătoria potențialului client - de la momentul în care acesta descoperă că are o problemă, până la momentul în care decide ce soluție să aleagă.
💡 Un studiu realizat de SEMrush, menționează actualizarea și reutilizarea conținutului existent ca fiind a doua cea mai eficientă tactică de content marketing pentru a genera trafic și clienți potențiali, imediat după optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO).
🧠 II. Reutilizarea conținutului actual sub alt format și distribuirea pe canale relevante
Pe lângă dezvoltarea conținutului nou, urmând strategia existentă, m-aș concentra pe a reutiliza conținutul deja publicat, sub alt format, și pe distribuirea lui pe canalele existente.
Astfel, podcasturile pot fi transformate în articole scrise care pot îmbunătăți afișarea în rezultatele organice din motoarele de căutare. De altfel, Google a anunțat din 2019 că afișează și episoade individuale de podcast.
Socialinsider au deja multe episoade și ar putea folosi un tool de transcriere precum rev.com care să-i ajute să eficientizeze procesul de creare a articolelor. Transcriptul ar fi transformat, apoi, mai ușor într-un articol relevant și optimizat pentru motoarele de căutare.
Articolul ar putea include la început și talking points cu timpii la care poți (re)asculta un anumit topic.
Mai departe, aș distribui acest conținut pe canalele lor de social media, prin audio snippets (uite un exemplu de la podcastul “Pe bune” al revistei DOR) pentru teasing și a atrage noi utilizatori pe site.
În final, podcasturile pot fi redistribuite parțial sau în întregime și pe canalul lor de YouTube, unde ar mai putea include și câteva video-uri scurte „behind the scenes”.
💡 Dacă ai citit până aici, s-ar putea să-ți placă și studiul de caz despre Storis în care am vorbit despre audio blogging.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia
Foarte tare ce ai facut voi aici. Multam mult pentru idei.