#28 Studiu de caz: Cum am crește Nutritio
Prețuri și pachete, eficientizarea experienței de onboarding, user experience și relevanța informațiilor din site, canale de achiziție potrivite pentru un health tech de nutriție.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Analiza Nutritio
Știai de Nutritio? Este o aplicație software pentru nutriționiști și dieteticieni, prin care aceștia își pot gestiona clienții, pot crea planuri nutriționale personalizate, și multe altele.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale, și nu compun o strategie de creștere exhaustivă.
Sperăm ca ediția de astăzi să fie nutritivă pentru 🧠.
Iată câteva idei de creștere pentru Nutritio 👇.
Snacks rapide
Tip de business: Aplicație healthtech, soluție software digitală pentru nutriționiști & clinici.
Public țintă: B2B; dieteticieni și nutriționiști
🎬 Takes
🧠 I. Landing page mai convingător
Diferențiere între cele 2 îndemnuri la acțiune
Obiectivul butonului “Începe să folosești gratuit” este să ducă utilizatorul către un formular de creare de cont, în cadrul unui free trial de 14 zile; La click pe “Vezi un demo” ajungi tot la un formular cu un mesaj confuzant, în care este specificat să te înscrii la un free trial.
Așteptarea utilizatorului, la click pe “Vezi un demo”, este să îi fie prezentat un video tur al platformei non-gated, fără să se înscrie într-un formular pentru acest lucru. Sau, și mai bine, să vadă o recenzie video a platformei, făcută de un nutriționist din rețeaua Nutritio, care deja folosește aplicația.
Acțiunea principală pe care vrem să o facă utilizatorul să fie acompaniată de informațiile suplimentare relevante (“14 zile perioadă de probă gratuită pentru orice cont” +”Cardul de credit nu este necesar la înregistrare”).
Hero neconvingător
Hero-ul nu oferă informație suficientă utilizatorilor, astfel încât să-i convingă să parcurgă pagina în totalitate. Am îmbogăți informația din UVP și am aduce în prim plan imaginea cu ecranul din platformă, la o rezoluție mai mare.
O sugestie de UVP mai descriptivă ar putea fi:
Titlu: Simplificăm viața nutriționiștilor prin tehnologie.
Subtitlu: Nutritio este o aplicație software completă, dedicată dieteticienilor și nutriționiștilor, pentru a-și gestiona mai eficient clienții și a-i ajuta să-și atingă obiectivele de dietă și sănătate.
Adăugarea unei secțiuni ce evidențiază funcționalitățile principale
Am aduce în plan secund, în locul secțiunii “De ce Nutritio”, o secțiune ce evidențiază funcționalitățile de bază pe care și le-ar dori un nutriționist de la o astfel de aplicație, alături de beneficiile aduse. Există ceva asemănător spre finalul paginii, deasupra pachetelor - acele informații trebuie aduse mai sus.
Planuri nutriționale și rețete
Bază de date de 6000+ alimente
Informații despre alergeni
Calendar de programări
Comunicare permanentă cu clienții prin video chat sau telefon
Analiza eficacității dietelor
Template-uri pentru brand-ul tău
Instrumente de marketing pentru a atrage mai mulți clienți
Adaptarea conținutului existent din limba engleză în limba română, adăugarea diacriticelor și corectarea typo-urilor
Textele din varianta în română trebuie actualizate pentru a fi unitare - pe alocuri au mai rămas butoane cu text în engleză, textul de abonare la newsletter este tot în engleză, și câteva greșeli de corectat.
Adăugarea unei secțiuni de întrebări frecvente cu întrebări precum:
De ce trebuie să îmi creez un profil și cât costă?
Cum îmi pot modifica datele contului?
Mi-am uitat parola / datele contului. Ce fac?
Aplicația este dedicată doar profesioniștilor în nutriție?
Cum mă ajută Nutritio să câștig timp și să eficientizez comunicarea cu pacienții?
+ răspunsuri la alte întrebări pe care le primesc des și care ar putea să creeze blocaje în decizia vizitatorului de a se înscrie în platformă.
Adăugarea unui checkbox GDPR compliant (prin care cer acceptul pentru utilizarea datelor personale în scopul oferirii informațiilor solicitate), în cadrul secțiunii de abonare la newsletter.
Introducerea unei secțiuni despre proces în care pot arăta, în 3-5 pași, cât de ușor și de repede te poți bucura de beneficiile aplicației (1. Faci cont gratuit; 2. Completezi profilul; 3. Introduci pacienții).
Actualizarea designului și organizarea elementelor în pagină, urmând modelul homepage-ului pentru mai mult echilibru și consistență vizuală.
🧠 II. Simplificarea informațiilor despre prețuri și pachete
Eliminarea discrepanțelor dintre pachetele prezente pe pagina în română vs pagina de prețuri din meniu
Cele 6 pachete de preț listate pe pagina în română sunt confuzante - nu este neapărat nevoie să fie listate în pagină, atâta timp cât există o pagină dedicată de prețuri unde utilizatorii pot vedea detalii despre fiecare pachet în parte. Acest lucru nu se aplică la situația în care pachetele pentru RO sunt diferite față de toate celelalte oferite pe site.
Pe landing page-ul în română avem 6 pachete, iar în pagina de prețuri din meniu regăsim 3 pachete diferite. Pagina de prețuri ar trebui adaptată în română și pachetele personalizate pentru publicul din România, dacă este cazul.
vs
Îmbunătățirea paginii de prețuri
Reorganizarea informației din pachetele disponibile în pagina de prețuri, pentru a fi mai ușor de scanat și înțeles:
Pachet 1: Start - Planuri nutriționale și rețete
Pachet 2: Grow - Atrage mai mulți clienți și crește-ți afacerea
Pachet 3: Shine - Tot ce ai nevoie pentru o clinică remarcabilă
Aerisirea chenarelor fiecărui pachet și eliminarea informațiilor suplimentare, ce pot fi organizate mai jos în pagină.
Listarea funcționalităților incluse în fiecare pachet, direct în chenar, pentru a putea fi scanate rapid.
Adăugarea unui slider, în header, cu un calculator ce îți calculează prețul pentru fiecare pachet, în funcție de volumul de clienți pe care îl deții.
💡 Un exemplu foarte reușit, din aceeași nișă, întâlnim la Nutrium:
🧠 III. Eficientizarea experienței de onboarding
Solicitarea doar a informațiilor necesare în primul pas
După ce am selectat opțiunea de testare gratuită a aplicației, mi-am făcut cont rapid, însă experiența de onboarding a fost întreruptă, apoi, de un pop-up în care eram obligată să introduc date pe care nu eram pregătită să le ofer în acel moment (de ex. numărul de telefon).
Amânarea sugerării unui plan plătit pentru o etapă viitoare
Consider că mi-a fost sugerat mult prea devreme un plan plătit. Deși mi se pare faină abordarea transparentă și personalizată pe nevoile specifice ale userului, și o încurajez de fiecare dată când am ocazia, cred că mesajul acesta ar avea mai mult impact după ce utilizatorul s-a familiarizat puțin cu platforma.
Ar putea fie să-i apară o notificare in-app după un anumit timp (x. nr de zile), după ce a adăugat cei 3 pacienți oferiți în planul gratuit, fie să primească un email personalizat cu această opțiune.
🧠 IV. Câteva canale de achiziție de testat în RO
Crearea conținutului împreună cu specialiștii din comunitate și dezvoltarea unei strategii bine puse la punct pentru distribuirea acestuia.
Nu este suficient doar să creezi conținut relevant, trebuie să te asiguri că acesta ajunge în fața publicului țintă.
Medicii nutriționiști își pot pune amprenta asupra blogului și pot scrie articole din experiență, ce pot fi mult mai relevante pentru alți nutriționiști decât o serie de articole generale.
Vizionează și episodul despre aplicația I’m fine pentru a afla mai multe despre strategia Hub and Spoke și exemple de soluții similare de healthtech care au crescut folosind această strategie.
Librărie cu exemple de use cases
Crearea unei librării cu exemple de modalități în care nutriționiștii pot folosi Nutritio - conținutul poate fi pregătit inițial de Nutritio, apoi nutriționiștii din rețea pot contribui cu conținut relevant la această librărie: template-uri, liste de alimente recomandate pentru diverse afecțiuni, liste de restaurante recomandate în funcție de problemele alimentare cu care te confrunți, etc.
În timp, aceste template-uri pot fi incluse în platformă și linkate direct din librărie. Astfel, vor atrage și alți nutriționiști care sunt în căutare de astfel de materiale.
💡 Exemplu relevant din altă nișă:
SEO ca mecanism de creștere și optimizarea pentru motoarele de căutare
Răspunde întrebărilor și preocupărilor potențialilor clienți, în momentele care contează.
Pe lângă beneficiile principale, precum creșterea vizibilității și atragerea traficului pe site în mod organic, acest canal susține și construirea autorității în domeniul în care activează business-ul - un factor important ce poate conduce, în timp, la creșterea încrederii în brand și loializarea clienților.
Descoperă căror tipuri de business se potrivește acest canal și care sunt cele mai importante 3 aspecte în SEO.
Demararea unor campanii de reclame plătite
Facebook ads, Instagram ads, Google ads - se pretează la această nișă.
Colaborarea cu persoane cu notorietate în domeniu
De exemplu Andreea Teodor, Florina Badea, Andreea Radu oferă transfer de autoritate, creșterea notorietății produsului și expunerea brandului în diverse canale unde este prezentă audiența targetată.
Partenerierea cu persoane ce se bucură deja de comunități mari în domeniul sănătății și al nutriției, precum Cori Gramescu, Dr. Mihail Pautov, etc.
Colaborări cu publicații și bloguri din domeniu
Apariția în publicații și bloguri de nișă, demararea unei serii de articole în parteneriat cu o astfel de publicație, sponsorizarea unui newsletter de nișă - toate acestea sunt idei ce merită încercate.
Lansarea unui serviciu pentru companii, pentru a-l putea oferi angajaților ca beneficiu.
💡 Exemple:
Dezvoltarea unui program de recomandare
Profesioniștii înscriși în rețea pot fi un canal de creștere puternic. Astfel, pentru fiecare utilizator adus în platformă, aceștia pot să primească beneficii precum discount-uri și credite în aplicație pe care le pot folosi ulterior, sau chiar bani.
Includerea în articole cu topuri și recomandări despre cele mai bune aplicații de nutriție
La o căutare pe Google, despre aplicații de nutriție, ești întâmpinat de foarte multe articole în care sunt recomandate diverse produse. Aceste topuri se bucură de o vizibilitate enormă, la fel și aplicațiile recomandate.
Echipa Nutritio îi poate contacta pe autorii acestor topuri, pentru a fi incluși în listele de recomandări și a profita de traficul organic.
Dezvoltarea unor recenzii video, cu ajutorul comunității de profesioniști, pentru a comunica cum i-a ajutat platforma să-și crească afacerea.
Potrivit unui studiu Wyzowl, dintre marketerii care au folosit video în campaniile lor, 86% au obținut rezultate mai bune în generarea de prospecți calificați, iar 81% dintre aceștia au generat vânzări directe prin video. Printre cele mai folosite tipuri de conținut s-au numărat videourile explicative, cele dedicate social media, de prezentare și testimonialele.
Acestea pot fi distribuite în social media, construite campanii de generare lead-uri, sau incluse în homepage și într-o pagină dedicată de studii de caz.
Vizionează aici un exemplu descriptiv.
Marketing Takeover recomandă 💎
Cum afectează inflația și conflictul din Ucraina comportamentul consumatorilor europeni, marca McKinsey.
Influencer Marketing 2.0 - cum să te raportezi la acest trend, pregătit de Digital Native.
Raportul 2022 Product Benchmarks, de la OpenView.
This week’s thread 🧵
Sam Kuehnle despre cum arată o strategie de conținut în 2010 vs 2022 și importanța distribuirii conținutului în locurile în care audiența ta este deja prezentă.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia