Marketing Takeover #11 - Studiu de caz: Cum am crește Life in Codes
Site-uri single page vs multi-page, segmentarea informației, segmente de clienți vs servicii vs produse, conținut pre-signup de educare pentru produse/servicii foarte tehnice, și multe altele.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești!
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite!
Analiza Life in Codes
Le dedicăm această ediție celor de la Life in Codes, care s-au înscris pentru a le analiza homepage-ul. Te poți înscrie și tu dacă îți dorești o părere despre startup-ul tău. Nu costă nimic, din contra, sunt multe de câștigat.🤓
Life in Codes oferă servicii de consultanță, implementare și suport pentru produsele din suita Atlassian, cât și dezvoltare de aplicații custom.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră de până acum, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
Aici poți viziona analiza completă👇
Snacks rapide
Tip de business: B2B, servicii de consultanță, implementare, suport pentru suita Atlassian.
Public țintă: Companii interesate de digitalizare, agile project management, eficientizarea muncii în echipă, tool-uri moderne de colaborare; companii/echipe ce folosesc produse Atlassian și au nevoie de ghidaj și suport pentru acestea.
🎬Natalia’s take
Single page vs multi-page website
🧠 Ce varianta e mai potrivită pentru generare de lead-uri?
Sunt un pic părtinitoare, recunosc, căci de puține ori am recomandat clienților mei să apeleze la varianta de site cu o singură pagină. Te limitează foarte mult, iar în ecosistemul digital de astăzi – website-ul tău trebuie să fie un instrument eficient de business, mai mult decât un simplu URL unde prezinți informații generale despre compania ta.
Având pagini dedicate cu conținut bine documentat, care răspunde la întrebările și problemele audienței tale, ai enorm de multe șanse să atragi un public mai relevant pentru obiectivele tale de business și să construiești o relație cu acesta.
În plus, prin intermediul website-ului, ai ocazia să automatizezi multe taskuri repetitive și să personalizezi experiența utilizatorului.
💡 Gândește-te la cantitatea de conținut pe care o transpui pe site, structura ei și totodată arhitectura site-ului. Mai mult nu înseamnă totdeauna mai bine. Plasarea prea multor informații pe un website cu o singură pagină, în care trebuie să dai scroll mult și să parcurgi informație stufoasă, va face experiența utilizatorului confuză și va crește timpul de încarcare a paginii.
Apoi, devine mai dificil să rankezi pe poziții bune în motoarele de căutare.
Capacitatea de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO) este limitată – știm deja cât de mult apreciază Google conținutul nou și relevant.
Neavând mai multe pagini pe care motoarele de căutare să le acceseze cu crawlere, pierzi oportunități importante. De asemenea, este recomandat să optimizezi fiecare pagină pentru 1 – 2 cuvinte cheie, iar dacă ai doar o pagină – cum te asiguri că te afișezi pe mai multe căutări exprimate diferit?
În schimb, în varianta website-urilor cu mai multe pagini, poți crea pagini diferite pentru termeni de căutare diferiți. Acești termeni de căutare se pot referi la diferite servicii, produse, locații, și multe altele.
Transformarea site-ului într-un generator de lead-uri
🧠 Astfel, if I were to take over, m-aș concentra pe a transforma website-ul într-un generator de lead-uri și o platformă de comunicare și educare a clienților potențiali.
Primul pas ar fi să fac customer research prin interviuri, survey-uri, online în grupuri și comunități – am povestit mai în detaliu despre acestea în episodul anterior.
Apoi, aș regândi structura site-ului.
🤓 Vizionează video-ul celor de la Hubspot pentru inspirație și exemple de bune practici).
Mai departe, m-aș concentra pe optimizarea pentru motoarele de căutare, content marketing, și campanii de colectare leaduri prin conținut relevant, distribuite și prin campanii de ppc (search ads).
🎬Irina’s take
Secțiuni dedicate în site și pagini individuale pentru top segmente clienți și servicii oferite
🧠 Pentru a răspunde întrebării “Ce oferiți și cui vă adresați”, le propun celor de la LIC să se axeze pe 2 secțiuni în meniu + site, prin pagini dedicate:
Services (Servicii) - unde pot lista toate variantele, sau un mix între acestea:
Top 3 segmente de clienți/industrii targetate. Ex. HR, Financiar, IT, etc.
Serviciile oferite. Ex. consultanță, instalare, migrare, suport și mentenanță, etc.
Soluții pentru use case-urile cel mai des întâlnite la top segmente clienți. Ex. migrare în cloud, optimizarea proceselor de customer support, gestionarea licențelor, etc.
Products (Produse) - unde pot lista toate produsele din suita Atlassian pentru care oferă servicii de implementare și mentenanță. Ex. Jira, Confluence, Trello, etc.
Secțiunile de mai sus oferă o segmentare relevantă a informației, bazată pe tipuri de clienți/industrii vizate și servicii oferite, cât și produsele pentru care LIC oferă implementare.
💡 Recomand să existe experiențe separate în site pentru fiecare dintre cele de mai sus, atât prin intrări dedicate în meniu, cât și prin pagini individuale în site și secțiuni dedicate în homepage. De ce? Fiecare segment de client vine la pachet cu probleme/nevoi diferite, iar fiecare tip de serviciu, use case, produs are specificitățile sale și necesită conținut dedicat.
🤓 Exemple sugestive de moduri în care poți face segmentarea:
Homepage revamp
🧠 Aș aduce câteva îmbunătățiri paginii principale.
Value prop mai specific: ce oferim, pentru cine, de ce ar alege LIC.
La momentul actual “We give you the tools to change the world” nu este suficient de explicit - un potențial client trebuie să priceapă rapid, în câteva secunde, ce oferi și cum îl ajută în situația sa. Copy-ul witty tinde de obicei să confuzeze vizitatorii. “Your partner in deploying the Atlassian suite: collaboration, DevOps, digital transformation, ITSM” poate fi prea tehnic pentru anumite segmente de clienți.
💡 Bineînțeles, value prop se va construi în funcție de segmentul/segmentele de clienți targetate, nevoile acestora, soluțiile oferite. Dacă se adresează multiple segmente - atunci fie se găsește o formulare care să adreseze nevoi comune, fie se pot folosi diverse abordări de a adresa segmente multiple în header - prin text animat, etc. Această decizie se ia de obicei în urma unui proces de customer research care ajută la documentarea acestor aspecte.
Introducerea unui buton de CTA secundar în hero
Butonul de CTA principal este acum “Go with the workflow”, ce duce către un formular de contact. L-aș redenumi “Contact us”/“Let’s discuss”
Aș adăuga un buton de CTA secundar, plasat lângă cel principal, care să-i ducă pe vizitatori într-o pagină informativă despre proces și felul în care lucrează Life in Codes, cu studii de caz și testimoniale, video și articole explicative, pictograme, FAQ, și orice alte informații relevante, care îl pot introduce pe potențialul client în proces și clarifica întrebări și obiecții, înainte de a decide să contacteze LIC.
Elemente de social proof mai vizibile
Logo-ul “Gold Partner” de adus în header, sub UVP
Logo-uri cu clienți presărate prin pagină
Mini-secțiuni în homepage dedicate segmentelor de clienți/industriilor, soluțiilor, și produselor oferite.
Cu descrieri succinte și beneficii + links către paginile dedicate
🤓 Exemple
Adresarea segmentelor de clienți/industriilor prin mini-secțiuni în homepage
Adresarea use case-urilor prin mini-secțiuni în homepage
Adresarea produselor prin mini-secțiuni în homepage
Optimizarea paginii de sign-up
Aș elimina sugestiile de știri din header. Pagina de sign-up nu trebuie să conțină informație care te poate scoate din pagină. Scopul paginii este să te determine să faci cât mai rapid acțiunea dorită.
De asemenea, formularul ar trebui să fie vizibil above the fold.
Adăugarea opțiunii de a alege la “What can we help you with?”, dintr-un drop-down, fie un main use case, fie un produs Atlassian pentru care am nevoie de suport, fie un segment precum HR, Financiar, etc. - în felul acesta onboarding-ul este personalizat în funcție de nevoile celui care completează și se pot face apoi și analize despre cele mai des întâlnite probleme/use cases, care se pot prioritiza în campanii.
Mecanisme de creștere
🧠 Search + conținut pot fi canale foarte puternice pentru LIC.
Se pot targeta cuvinte cheie despre toate use case-urile acoperite și crea conținut/LPs dinamice, care să răspundă acelor căutări. Ex. de fiecare dată când un potențial client caută “administrare knowledge base”, LIC poate apărea în prima pagină Google cu conținut care răspunde acelor căutări.
Se pot targeta cuvinte cheie despre toate produsele Atlassian și crea conținut/LPs dinamice, care să răspundă acelor căutări. Ex. de fiecare dată când cineva caută “integrare Jira cu Slack”, LIC poate apărea în prima pagină Google cu conținut care răspunde acelor căutări.
🤓 Exemple de companii care utilizează această strategie de creștere: Zapier, Airtable
În încheiere…
Avem nevoie de părerea ta: Cum te-ar ajuta să fie împachetat conținutul din newsletter și cum îți place cel mai mult să-l consumi?
Ai feedback constructiv? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Vrei o părere despre startup-ul tău? Aplică aici și poți face parte din următoarea ediție.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!