Marketing Takeover #8 - Studiu de caz: Cum am crește Epic Visits
Travel tech growth, mecanisme virale, UGC, SEO, conținutul ca growth loop, servicii "white glove", aplicații mobile, influencer marketing
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover! Îți mulțumim că ne urmărești.
Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing și studii de caz reale despre startup-uri românești. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite!
Pentru o experiență completă, îți recomandăm să vizualizezi video-ul din fiecare ediție, unde ai tot contextul, explicații detaliate, exemple, și walkthroughs. Varianta text NU conține toate informațiile din video, ci oferă un sumar și câteva puncte principale ale discuției.
Analiza Epic Visits
Vara în plină desfășurare, zilele caniculare și dorul de vacanțe și călătorii au inspirat ediția de astăzi, de aceea Epic Visits! 😀
Epic Visits își propune să schimbe felul în care călătorim printr-o platformă de booking, prin care utilizatorii își pot alege și rezerva escapade și experiențe inedite, în funcție de preferințe.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră în marketing & growth, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
Discutăm despre:
Growth în travel tech
Mecanisme virale ce generează creștere
User-generated-content ca growth loop în travel tech
SEO
Influencer marketing
Servicii “white glove”
Necesitatea unei aplicații mobile în modelul acesta de business
Vezi aici sesiunea completă! 👇
Snacks rapide
Tip de business: primordial B2C, platformă online de rezervare vacanțe și experiențe; model B2B existent, cu rețea de gazde.
Public țintă: În principal, persoanele în căutare de experiențe inedite, cazări out-of-the-box, locuri instagramabile, locații deosebite. În plan secundar, gazdele și proprietarii de cazări.
Irina’s take🧠
Pe modelul “If I ruled the world” 😎, dacă aș fi Epic Visits, aș testa și pune în aplicare următoarele idei:
Aș aduce bara de căutare din meniul de navigare în header, imediat sub titlul “Vacanțe și cazări epice în România.” Dat fiind că este acțiunea principală din site, în momentul de față nu este îndeajuns de vizibilă și accesibilă. În plus, întotdeauna o structură de UVP este formată din titlu, subtitlu/paragraf explicativ + CTA, acum fiind incompletă fără un îndemn la acțiune.
Aș adăuga în site o secțiune intitulată “Cunoști locuri deosebite în România?” (cu pagină dedicată + secțiune în homepage), prin care:
Încurajezi contribuția de recomandări de locuri interesante, ceea ce te ajută să ai o ofertă mai bogată în platformă
Formezi o comunitate în jurul produsului
💡 Sugestie de poziționare: “Fii un lider de opinie și ajută-i și pe alții să aibă vacanțe frumoase! Cei care contribuie cu cele mai multe idei, au acces la cupoane de reduceri și vouchere pentru vacanțele rezervate prin platformă.”
🏔 Faptul că utilizatorii pot contribui cu idei, tips, și recomandări despre locurile preferate, și pot scrie despre acestea în platforma Epic Visits, creează automat în produs un growth loop de conținut, aka un mecanism de creștere, prin care utilizatorii generează conținut public în timp ce folosesc platforma.
Conținutul este apoi indexat și ușor de descoperit de potențiali clienți, și devine un canal prin care Epic Visits poate atrage utilizatori noi în platformă.
🤓 Am povestit mai multe despre growth loops și mecanisme de creștere în ediția #7 - Cum am crește Storis.
Pe lângă conținutul generat de utilizatori (UGC) ca mecanism de creștere, Epic Visits ar putea explora și Google Search, prin cuvinte cheie specifice industriei (long tails, cu intenție ridicată), pentru care să producă conținut și să le crească treptat în search, cu scopul de a apărea în primele pagini din Google.
💡 Există search demand mare pentru locuri deosebite, destinații de călătorie, cazări, experiențe. Majoritatea dintre noi am căutat la un moment dat pe Google lucruri precum “cazări faine la munte”, “hoteluri mișto cu spa”, “cazări deosebite”, etc. Epic Visits ar putea face o analiză de cuvinte cheie din industrie și construi pagini organice în site, dedicate acestor căutări, cu sugestii de locații și experiențe din rețeaua lor, optimizate SEO pentru a apărea în motoarele de căutare.
🤓 Un exemplu bun în travel tech este Get Your Guide, care a crescut în principal prin Search ca și sursă principală de trafic.
Opțiunii “Adaugă Experiență” i-aș dedica o secțiune separată în homepage, cu un titlu și o descriere orientate în jurul beneficiilor gazdelor la înscrierea în platformă, și un buton de CTA, care ar duce în formularul de adăugare experiență.
Aș aduce elemente de social proof în home, care acum lipsesc cu desăvârșire. La o căutare pe Google după “epicvisits”, pe prima pagină apar câteva publicații cunoscute, care au scris despre Epic Visits. M-aș folosi de aceste voturi de încredere și le-aș plasa sub formă de logo-uri în homepage.
Aș explora ideea de a oferi un serviciu “white glove”, prin care îți poți personaliza în detaliu vacanța dorită, ex: personal chef, babysitter în locație, livrarea alimentelor din supermarket la locație, etc. Acest tip de serviciu ar adăuga un grad de complexitate suplimentar și ar presupune o linie separată de business.
Lansarea unei aplicații mobile ar putea fi următorul pas logic în strategia de scalare a business-ului.
💡 Majoritatea celor din publicul țintă Epic Visits folosesc aplicații mobile precum Booking, Airbnb, Tripadvisor pentru a căuta, rezerva, și a se documenta despre vacanțe, tururi și experiențe. Aplicația mobilă are șansele de a deveni un canal mult mai viral pentru Epic Visits, decât o experiență exclusiv în desktop.
🏔 Sugestii de experimente aici:
Avantaje oferite exclusiv în aplicația mobilă
Discount-uri oferite la experiențe rezervate prin aplicație
Posibilitatea de a folosi aplicația și offline, în timp ce călătorești
Secțiuni dedicate de întrebări și răspunsuri
Acces la comunitate
Campanii de referral
Natalia’s take🧠
If I were to take over, m-aș concentra prioritar să introduc conținut video prin site (UGC poate fi parte integrată din strategia lor de marketing), să fac mai vizibile îndemnurile la acțiune, iar sliderul l-aș transforma în secțiuni clickable, prin care doritorii pot merge mai departe și afla mai multe info.
Video & conținut generat de utilizatori: Prin colaborările cu influencerii obții conținut numai bun de reutilizat pe pagina ta, cum ar fi acest vlog despre glamping. Nu mai e nevoie să repetăm cât de eficient este video-ul atunci când vrem să reprezentăm o stare, o situație și, în același timp, să comunicăm mesajul într-un mod empatic, care să-l determine pe privitor să treacă la acțiune. Impactul pe care-l are o imagine, video, audio venit din partea comunității este mult mai mare decat cele realizate intern, de către tine.
Sliderul de pe homepage l-aș schimba cu o singură imagine / video și cele 3 propuneri de ofertă le-aș transforma în secțiuni clickable, prin care doritorii pot merge mai departe și afla mai multe info.
💡 S-au făcut o mulțime de teste și studii, potrivit cărora sliderele rar funcționează, ba chiar pot dăuna. De ce?
Ochii noștri reacționează la mișcare și, dacă sliderul se schimbă, s-ar putea să pierdem info importante
Utilizatorul ia contact cu prea multe mesaje și asta îl poate dezorienta
Apare fenomenul de banner blindness, vizitatorii ajungând să ignore mesajul tău.
🤓 Mai multe informații regăsiți în această colecție de bune practici realizată de Google.
Call-to-action pentru gazde să adauge experiențe și să se înscrie în comunitatea Epic Visits.
💡 Sugestie de prezentare: Poate fi sub forma unui vizual cu următoarele elemente:
Imagine cu o persoană a.i. să ne apropiem vizitatorul – să-l facem să se regăsească în situația comunicată
Titlu scurt și concis care să determine utilizatorul să apese butonul
Scurt paragraf descriptiv (100-150 cuv), în care incluzi beneficiile pe care le poate obține dacă face acțiunea pe care ți-o dorești
Îndemn la acțiune
Sursa imagine: Airbnb
Înțeleg că principalul focus, publicul central pe care vor să-l atragă / convingă sunt călătorii, însă nu-i deloc ușor să găsești cazări inedite și experiențe unice, așa că un banner cu elementele prezentate mai sus va veni în ajutorul echipei pentru a crește și comunitatea de proprietari, și oferta propusă.
În încheiere…
Avem nevoie de părerea ta: 2 intrebari, alege dintre variante! Cum te-ar ajuta să fie împachetat conținutul din newsletter și cum îți place cel mai mult să-l consumi?
Ai feedback constructiv? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia