#49 - Workshop: Growth 101, cu Răzvan Enache și Alex Gavril (Promocrat)
Cărui tip de business i se potrivește și în ce stadiu se pliază mai bine, experimentele pe care le-au rulat ca să ajungă să câștige Product of the Year, profilul ideal + multe exemple practice.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Am adăugat la mini-workshopurile cu care deja te-am obișnuit și ateliere cu invitați - experți în diverse discipline precum produs, strategie de business, UX, comunicare, PR, HR, social media, fondatori de start-up-uri, și nu numai, pentru a-ți oferi noi perspective și idei despre cum să-ți crești afacerea.
În ediția aceasta abordăm o temă super interesantă care sperăm să facă puțină lumină în ceea ce probabil știi deja și să clarifice cum ar trebui să fie implementată corect!
Ne-ai auzit de mai multe ori vorbind despre creștere, growth loops, growth marketing, și așa mai departe.
E clar. 🤩 Suntem pasionate de creșterea sustenabilă a business-urilor cu care ne parteneriem și, de-a lungul anilor, ne-am documentat mult, am pus în practică multe dintre tactici, astfel că avem informații utile pe care vrem să le împărtășim cu tine.
Ține aproape, căci vom mai reveni pe acest subiect și în alte ediții. 🔜
Astăzi, am adus alături de noi niște practicieni foarte buni care au crescut start-up-uri cu care s-au parteneriat până la stadiul de scale-up, prin strategii de growth, și care ne vor povesti despre:
🚀Cărui tip de business i se potrivește abordarea
🚀Starea ecosistemului din România
🚀Experimentele pe care le-au rulat
🚀Lecțiile învățate în cei 10 ani de testare
🚀Do’s and don’ts
🚀Ce abilități ar trebui să aibă un om de growth
🚀Când e momentul să angajezi vs. să externalizezi
🚀și moduri diferite, chiar disruptive am putea spune, pentru a alimenta creșterea, susținute prin studii de caz ale unor experimente făcute împreună cu Sessions, Solo, Mogo 🤘
Ladies and Gentlemen, say Hi to ▲promocrat!👋⬇
Răzvan Enache (Growth Director) are peste 15 ani de experiență în media și creare de conținut, dintre care 8 ani au fost dedicați industriei fintech și serviciilor financiare din rolul său de coordonator al evenimentului Future Banking.
Alături de colegii din echipa de growth a Promocrat, Răzvan lucrează cu start-up-uri tech și din industria financiară pentru a concepe experimente full-funnel, dar și pentru a identifica noi canale de creștere și parteneriate strategice.
De peste 10 ani, Alex Gavril (Founder & CEO) și echipa lui susțin start-up-uri și fondatori din România să crească sustenabil. 🚀
A fondat ▲promocrat în 2013 cu scopul de a deveni “the agency for startups”. De atunci, compania a evoluat pentru a deveni mult mai mult decât o agenție.
Așa cum foarte bine ilustrează activitatea în UVP-ul lor, lucrează îndeaproape cu companii de tech de top, start-up-uri, chiar și organizații de nivel enterprise și brand-uri tradiționale.
Le ajută să-și dezvolte funcția de Growth prin alinierea departamentelor de Product, Marketing și Sales. În portofoliul lor regăsim companii precum FintechOS, Sessions, Plant an App, Solo.
În același timp, ▲promocrat susține reproiectarea spațiului tradițional de publicitate cu abordări noi la probleme vechi și cu o cultură de experimentare high-tempo.
Ce înseamnă asta?
Rămâi alături de noi și vei afla în curând.
Un singur lucru mai adăugăm, Alex este absolvent al 500 Startups San Francisco, unul dintre cele mai renumite acceleratoare de start-up-uri din lume!
Alimentat de know-how din Silicon Valley despre Growth, Product-Market-Fit și Venture Capital, ▲promocrat susține acum start-up-uri din regiunea CEE pentru a-și atinge potențialul de unicorn 🦄, cu ajutorul serviciilor de growth și marketing, dar și ca partener de sweat equity, preluând roluri de leadership în funcțiile de Product și Growth în start-ups precum Sunful, Reciproc.ro, și alte inițiative foarte interesante.
Nu uita să evaluezi ediția în secțiunea “În încheiere” și să trimiți newsletterul cui crezi că îi vor fi de folos informațiile. 🙌
Regăsești mai jos ideile principale, însă te sfătuim să dai play video-ului, căci promocrații dau din casă 🤫 și oferă răspunsuri la întrebări frecvente, prin multe exemple practice.
🤓 Bonus, împărtășesc cu noi diferite experiemente care au funcționat foarte bine pentru clienții lor.
Snacks rapide🎬
🧠 I. Mituri
Growth hacking, sau să iei niște tactici care au funcționat la alte companii cunoscute și să presari peste business-ul tău, iar prin magie acesta va crește, sau chiar și ideea că poți să faci foarte multe lucruri, să plantezi multe semințe, iar la un moment dat una dintre ele va avea efect pozitiv și va determina o creștere exponențială a start-up-ului tău ≠ Growth
Nu poți angaja un singur om de growth să facă toată treaba și să te aștepți să bubuie afacerea. El are nevoie să facă echipă cu alte roluri din companie, iar cu mindsetul potrivit, aceștia să dezvolte experimente din care să obțină informații pe baza cărora, mai departe, să ia decizii ancorate în realitatea companiei pe care o reprezintă, având interesele clienților în centrul lor.
Aatif Awan (fost Head of Growth la Linkedin) a vorbit într-o conferință în 2015 despre principalele mituri
Sean Ellis a descris în cartea sa (una de căpătâi pentru oricine activează în acest domeniu) unul dintre cei mai importanți piloni al funcției de growth, respectiv high-tempo experimentation
Definiția cea mai cuprinzătoare este că reprezintă funcția de afaceri emergentă responsabilă de alinierea eforturilor departamentelor de produs, marketing și suport clienți, printr-o abordare bazată pe date, pentru a oferi valoare clienților, susținută de experimente cu ritm ridicat.
🧠 II. Funcție de business emergentă
Ca orice alt rol, acesta are nevoie de structura și procesele potrivite, la care se adaugă, însă, și componenta de mindset.
🧠 III. Cross-functional
Toate aceste funcții - Marketing, Product, Sales și Customer Support, sunt aduse împreună de Growth, care are menirea de a le alinia, a le ajuta să comunice, a culege insight-urile de la ele, a rula experimente și campanii, și apoi de aduce concluziile înapoi la aceste departamente ca să le ajute să scaleze impactul.
Când e bine să fac growth? Ce e bine să fac? Unde să-mi pun atenția? Ce acțiuni ar trebui să implementez în anumite stadii ale afacerii? sunt câteva dintre întrebările pe care e bine să ți le adresezi înainte de a lua decizia de a implementa această abordare.
🔎 Parcurge prezentarea și urmărește explicațiile în video, pentru a descoperi ce au testat și cum au reușit ca Sessions să devină primul produs românesc care a câștigat Product of the Year pe Product Hunt .🔍
🧠 IV. Abordarea full-funnel și experimentarea high-tempo
Despre full-funnel și AAARRR ai mai auzit probabil. Acesta este modelul pe care lucrează și în cadrul ▲promocrat. Multe start-up-uri din România se concentrează doar pe primele două etape. Nu toată lumea se uită mai departe de achiziție, iar asta e o provocare majoră. Irina a adăugat un exemplu de SaaS din fintech care a trecut prin asta.
Apoi, mulți cred că, dacă au venit clienți, au deja un produs de succes. Însă, dacă pierzi 99% dintre clienți în primele trei luni, nu e nici pe departe un produs de succes. Așadar, nu uita să te concentrezi și pe activare și retenție, părți cheie din funnel.
🔎 Parcurge prezentarea și urmărește explicațiile în video să vezi exemple pentru fiecare dintre etapele de mai sus. 🔍
Întotdeauna cazuistica ta și punctul de plecare vor fi extraordinar de diferite de alte startupuri care sunt date exemplu foarte des (vezi Airbnb, Dropbox, Hubspot, Twitter, ș.a.m.d.). Nu poți și nici nu ar trebui să copiezi exemplele respective, să consideri că dacă aplici și tu strategiile lor în start-up-ul tău, acestea vor și funcționa.
Mai important este procesul, iar exemplele de succes sunt acolo doar pentru a defini calea pe care au urmat-o, modul în care au testat diferite tactici și să te ajute să-ți dezvolți propriul mod de gândire și de acțiune, ancorat la realitatea ta. Trebuie să luăm în calcul tipul de business pe care îl avem, resursele disponibile și know-how-ul pe care îl avem.
🔎 Parcurge prezentarea și urmărește explicațiile în video pentru a înțelege mai bine cum funcționează procesul de high-tempo experimentation aplicat pe exemple de la Solo și Mogo 🔍
🧠 V. Departamentul de Growth
În startup-urile din Silicon Valley, Alex a observat că Head of Growth ocupa al treilea loc ca importanță, după CEO și CTO.
Abilitățile și responsabilitățile necesare diferă de la o companie la alta și de stadiul în care se află aceasta.
Dacă vorbim de un start-up aflat la început, Head of Growth lucrează îndeaproape cu Head of Product și Data Scientist.
În cazul unei companii mai mari, cei care contribuie mai mult în Growth sunt RevOps, SDRs, dar și cei care se ocupă de parteneriate sau de Business Development.
În toate situațiile, persoana care ocupă funcția de growth este la mijlocul tuturor activităților, coordonează experimentele, facilitează fluxul de date, facilitează managementul pentru proiecte, adică este conectată la toate resursele companiei și înțelege unde le poate aloca mai bine.
Cum răspund cei de la ▲promocrat la întrebările frecvente care se învârt în jurul temei de a angaja sau externaliza regăsiți în imaginea de mai jos. Desigur, explicate pe larg în video. 😎
🔎 Parcurge prezentarea pentru a afla cum ar trebui să abordezi performance media, astfel încât să ai controlul asupra acțiunilor pe care le întreprinzi și să obții un ROI bun. 🔍
🧠 VI. Starea curentă a industriei de Growth
Cum se întâmplă lucrurile în România diferă mult de ce a experimentat Alex în America. Nimic nou aici. Însă, perspective bune sunt și la noi în țară.
Avem deja tot mai multe start-up-uri care se dezvoltă rapid, avem și firme de venture capital, angel investors, o deschidere tot mai mare spre educare și experimentare. În plus, investitorii alocă o atenție deosebită departamentului de creștere din start-up-urile pe care le analizează.
De partea cealaltă, nu găsesc oameni bine pregătiți pentru această funcție.
Unii dintre fondatori încă se concentrează prea mult pe dezvoltarea produsului și uită de celelalte aspecte importante.
Din păcate, bugetele dedicate experimentării sunt mici spre zero, chiar și în cele mai bine finanțate start-up-uri.
Perfecționismul dus la extrem sugrumă libertatea de experimentare. Ai nevoie să te miști rapid și să iterezi pe baza datelor colectate, nu pe aprecierile personale.
Nu uita, periodic, trebuie să ne întoarcem în business și să ne întrebăm care sunt blocajele cu care noi ne confruntăm, care sunt acele provocări, constrângeri pe care le avem și care ne împiedică să avem rezultate sau să obținem venitul pe care ni-l dorim.
Decizia de experimentare în growth și de concentrare asupra problemei pe care vrem să o rezolvăm poate fi prioritizată și având aceste răspunsuri în minte.
Dacă ți-au fost utile informațiile, urmărește-i pe cei de la ▲ promocrat, Alex și Răzvan împărtășesc des din experimentele lor pe LinkedIn. Ține aproape de ei căci organizează o conferință interesantă de growth marketing, Traction. Au epuizat deja toate biletele puse la vânzare 🥳, dar poate îi convingem împreună să o înregistreze, ca să ne putem bucura de informații și după aceea.🙏 Speakerii sunt practicieni desăvârșiți și suntem convinse că vom avea cu toții ce învăța din experiențele lor.
Inspirație, determinare, experimentare ⬇
🚩 Recomandare de vizionare mai departe:
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia