#47 - Workshop: Performance media pentru startup-uri >> Acțiunile potrivite pentru early, growth & scaling stages, cu Dragoș Smeu
Amplificarea eforturilor de comunicare din organic și targetarea utilizatorilor în etapa de conversie, campanii always-on, ce poți obține cu 100 EUR/canal și cum poți să știi că rezultatele sunt bune.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Am adăugat la mini-workshopurile cu care deja te-am obișnuit și ateliere cu invitați - experți în diverse discipline precum produs, strategie de business, UX, comunicare, PR, HR, social media, fondatori de start-up-uri, și nu numai, pentru a-ți oferi noi perspective și idei despre cum să-ți crești afacerea.
Invitatul nostru de astăzi are peste 12 ani de experiență în digital marketing, a lucrat în 3 agenții de digital din București, iar din septembrie 2016 a fondat Mavericks, agenția de digital marketing specializată în performance media și web analytics (analiza datelor obținute de businessuri online).
Pentru mai multe detalii, poți consulta portofoliul lor sau descoperi povestea Mavericks aici și aici, care în 5 ani și jumătate a ajuns la o echipă de 20 de colegi, cu birouri în București și Brașov și o cifră de afaceri de aproape 1 milion de EUR. Recent, au fost incluși în Topul Agențiilor de Publicitate Digitală și Marketing 2022, de către Forbes.
Dragoș Smeu a lucrat până acum pentru peste 500 de business-uri din 200+ de domenii de activitate diferite, iar din 2015 este trainer regional Google.
În tot acest timp, a susținut peste 200 de training-uri pentru elevi, studenți, profesioniști din domeniu sau antreprenori. În cadrul proiectului Google Atelierul Digital a ținut training-uri pentru peste 10.000 de persoane în întreaga țară, în orașele universitare, dar și pentru Guvernul României, sau în proiecte tripartite pentru Banca Transilvania.
Mai mult, este profesor asociat la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, unde susține cursul E-Business & Digital Marketing, anul I, în cadrul licenței Communication & Emerging Media, cu predare în limba engleză.
Pasiunea pentru predare nu se oprește aici. În 2021 a pornit alte două cursuri la master în cadrul SNSPA, despre Branding prin Performance Media și altul despre Digital Marketing. Tot din același an ține un curs, tot cu predare în limba engleză, despre Pay Per Click Marketing și la Brașov, în cadrul Digital Hub Academy.
Alături de echipa Mavericks dezvoltă mai multe proiecte de training, printre care un curs intensiv de performance media dedicat profesioniștilor, și o școală de performance media pentru studenți, cu module și evaluări progresive pe o perioadă de 3 luni.
Astăzi, ne-am propus să descifrăm împreună tainele promovării online eficiente și vom prezenta o serie de exemple de bune practici pentru cum arată performance media în fiecare etapă de dezvoltare a unui startup. Răspundem la întrebări precum:
📍Ce înseamnă performance media?
📍Ce campanii always-on trebuie să am?
📍Cum îmi calculez bugetul de performance media?
📍Cum știu că rezultatele pe care le obțin sunt bune?
📍Cum scalez bugetul?
Nu uita să evaluezi ediția în secțiunea “În încheiere” și să trimiți newsletterul cui crezi că îi vor fi de folos informațiile. 🙌
Regăsești mai jos ideile principale, însă te sfătuim să dai play video-ului, căci Dragoș da din casă 🤫 și oferă răspunsuri prin exemple practice.
🤓 Bonus, împărtășește cu noi și diferite strategii care au funcționat foarte bine pentru clienții lor.
Snacks rapide🎬
🧠 I. Ce înseamnă performance media?
Performance media înseamnă mult mai mult decât PPC, sau Meta ADS, Linkedin Ads, Google Ads, Tik Tok Ads, și cam tot ce se termină în ads. 🙂
Definiția cea mai cuprinzătoare este că reprezintă o parte din universul de digital marketing și poate fi activată în oricare din cele 4 etape de achiziție.
Volumul traficului din canalele plătite este bine să nu fie în proporție de peste 80%. Poate nici chiar peste 60%.
Pe scurt, performance media reprezintă amplificarea eforturilor de comunicare din organic ȘI targetarea utilizatorilor în etapa de conversie.
🧠 II. Ce campanii always-on trebuie să am?
Vorbim de acele campanii în care targetezi utilizatorii direct interesați de produsele și serviciile tale. Cei care au deja construită nevoia și care își manifestă activ intenția de informare, dacă nu chiar de achiziție.
Construiește o listă de cuvinte cheie și pornește Google Search Ads pe cele mai importante cuvinte cheie pe care ar trebui să te afișezi.
Google Ads PMax este cel mai nou tip de campanie din Google Ads și care, în acest moment, oferă un cost pe click redus, o expunere foarte mare deoarece reclamele se afișează atât în Search, cât și în Display, dar și Youtube, și în cele din urmă, ceea ce este foarte important, aduce rezultate bune la nivel de lead-uri.
Captează și retargetează utilizatorii care au intrat la tine pe site sau care au vizionat un video de al tău de pe Youtube. În ecommerce e nevoie de 13 touchpoints diferite până când se face o achiziție. Pentru generarea de lead-uri (free trials, demo, download asset) numărul poate fi mai redus, dar tot e nevoie să-i reamintești utilizatorului despre soluția ta.
🔎 Parcurge prezentarea pentru a descoperi și alte campanii pe care e bine să le ai în vedere.🔍
🧠 III. Cum îmi calculez bugetul de performance media?
Asigură un buget suficient pentru campaniile always-on:
Google Search și retargeting - buget nelimitat
Campania de PMax pentru a aduce un volum de trafic de aprox. 3-4 ori mai mult decât din campaniile de search.
Social ads pentru a targeta cel puțin publicul cald.
Youtube Ads pentru a aduce un număr de măcar 20.000 de views.
Costul pe click pe Google Search poate varia foarte mult de la o verticală la alta, la fel și costul campaniei de PMax. În general, a observat costuri pe click de cam 3 ori mai mici la campaniile de PMax vs. Search.
🔎 Parcurge prezentarea pentru a descoperi ce poți obține cu 100 EUR / fiecare canal și cum poți să știi că rezultatele pe care le obții sunt bune. 🔍
🧠 IV. Cum scalez bugetul?
După ce ai acoperit complet nevoia din zona de always-on, ar trebui să ai și un benchmark la nivel de cost per lead. Ia acel cost per lead ca punct de reper inițial, dar nu uita că restul campaniilor vor fi în zona de awareness / consideration, deci la un cost per lead mai mare.
🔎 Parcurge prezentarea pentru a afla cum ar trebui să abordezi performance media astfel încât să ai controlul asupra acțiunilor pe care le întreprinzi și să obții un ROI bun. 🔍
Dacă ți-au fost utile informațiile, intră pe blogul Mavericks, răsfoiește seria << 7 pe săptâmână >>, și abonează-te la newsletter ca să afli primul noutățile, direct din inboxul tău.
P.S. Noi de aici ne informăm despre updates ale rețelelor de socializare și platformelor de paid advertising, când pregătim edițiile Food for thought. 😉
🚩 Recomandare de vizionare mai departe:
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia