Marketing Takeover #5 - Studiu de caz: Cum am crește Verdoo
Content marketing deștept, optimizarea experienței în extensie și îmbunătățirea contului de utilizator, plugin B2B de eCommerce pentru comercianți, întrebări cheie ce rafinează strategia de marketing.
👋 Salutare și bine ai venit la Marketing Takeover!
Îți mulțumim că ne urmărești. Suntem Irina și Natalia și bilunar, ne punem ochelarii de investigație și analizăm site-urile, campaniile de onboarding și strategiile de achiziție ale startup-urilor din RO, la o ☕. Trecem în revistă ce am îmbunătăți și cum am crește business-ul, if we were to take over. Ia-ți idei din studii de caz reale și inspiră-te din industrii și modele de business diferite.
Avem câte ceva nou și interesant atât pentru marketeri cât și pentru antreprenori. Dacă vrei să primești newsletterul în inbox și să nu ratezi nicio ediție, te încurajăm să te abonezi mai jos. 👇
Analiza Verdoo
În această ediție, ne uităm la Verdoo - startup social, care luptă pentru protejarea mediului prin reducerea impactului de carbon. Verdoo plantează copaci de fiecare dată când facem cumpărături online printr-o extensie în browser, prin care, de fiecare dată când faci cumpărături online de la un site partener, redirecționezi un procent către o asociație ce se ocupă de împădurirea zonelor defrișate.
Disclaimer: Nu suntem afiliate cu startup-ul analizat și nu avem informații din culise. Sugestiile și părerile expuse în acest video au ca punct de plecare experiența noastră de până acum, lucrând cu startup-uri din B2B, B2C, DTC, locale și internaționale.
În ediția de astăzi, propunem fiecare 1-2 acțiuni esențiale pentru a accelera creșterea Verdoo.
Acoperim:
Cum faci content marketing deștept indiferent de nișă
Optimizarea experienței de utilizator în extensia de Chrome Verdoo
Îmbunătățirea contului de utilizator din extensie cu informație relevantă despre progresul făcut
Lansarea unui plug-in B2B de eCommerce pentru comercianți
Răspunsuri valoroase la întrebări cheie, ce rafinează planul de creștere Verdoo
Să începem! 👇
Snacks rapide
Tip de business: B2C, asistent ecommerce prin intermediul extensiilor de Chrome și Firefox; potențial marketplace
Public țintă: Persoanele preocupate de protejarea mediului înconjurător
Natalia’s take🧠
Aș alege să cresc comunitatea, audiența căreia mă adresez, prin conținut și, mai exact, aș porni un blog și aș dezvolta o campanie de generare de lead-uri. Da, în 2021, blogging-ul este încă o tactică performantă. Iată și niște statistici relevante:
71% dintre clienții B2B consumă conținut de blog atunci când doresc să facă o achiziție
Bloggingul influențează 6% din vânzările magazinelor online și DTC și 12% dacă postezi regulat pentru o perioadă de 6+ luni
Un blog de business te ajută să:
crești vizibilitatea brandului
aduci trafic pe site
convertești traficul relevant în leaduri
construiești încredere, autoritate și o relație mai autentică cu audiența căreia te adresezi
dezvolți multiple alte forme de conținut pe care le poți distribui în social media (exemplu: carousel-uri storytelling, infografice, video clips)
umanizezi brand-ul, fiind un canal prin care ai ocazia să arăți că nu este totul despre vânzare sau profit imediat
Ce aș adăuga în secțiunea de blog
Conținut educativ aplicat despre cum putem proteja mediul înconjurător, copacii, natura – oamenii sunt interesați să descopere sfaturi practice, tutoriale, sau poate că vor să se implice mai activ, însă nu știu care-i cea mai bună variantă pentru ei
Interviuri inspiraționale cu oameni din comunitate care susțin cauza / se implică activ
Povești ale utilizatorilor mulțumiți
Informații despre echipă (cine sunt, ce pasiuni au, ce-i motivează în muncă lor), parteneri sau noutăți din domeniu
Rapoarte de activitate ale partenerilor cu care lucrează pentru plantarea copacilor
Studii de caz
La ce să fii atent când pornești un blog de business
URL-ul să fie sub forma www.domeniu.ro/blog (și nu blog.domeniu.ro) pentru o indexare corectă în motoarele de căutare
Articolele să includă bannere cu îndemn la acțiune la final (un vizual atractiv captează mai repede atenția, în comparație cu un link pus pe o frază cheie)
Verifică sursele informațiilor, drepturile de autor și asigură-te că menționezi sursa citată. Pentru imagini de calitate, recomand pexels.com, unsplash.com, biblioteca de imagini free de la canva.com
Articolul să aibă o structură ușor de parcurs, atât de boții motoarelor de căutare, dar mai ales de cititor (să folosim titluri, subtitluri, bullet points, paragrafe scurte, imagini/gifuri/videos reprezentative astfel încât să-i menținem interesul de a citi mai departe)
Fii relevant, vorbește cu clienții tăi sau cu oameni cu un profil similar cu cei pe care vrei să-i atragi, vezi cu ce probleme se confruntă și cum îi poate ajuta brandul tău să găsească mai ușor soluții
Asigură-te că ai un plan editorial pentru cel puțin 3-6 luni pentru a-ți fi mai ușor să păstrezi frecvența postărilor
Aș crea un lead generator sub formă de quiz trivia “Cât de multe știi despre natură?” pentru a stârni curiozitatea utilizatorului de a-și lăsa datele și a primi pe email răspunsuri și sfaturi despre cum poate să-și îmbunătățească cunoștințele.
Irina’s take🧠
Aș regândi experiența de utilizare a extensiei și informația afișată în aceasta.
Aș îmbunătăți semnalizarea extensiei, pop-up-urile de notificare, și ce se întâmplă după ce activez Verdoo la comanda mea. Exemplu: Aleg din extensie să cumpăr de la Elefant și dau click pe butonul “Shop Now” <> Sunt avertizată că Verdoo s-a activat pentru comanda mea la Elefant <> Apoi, sunt redirecționată automat pe site-ul Elefant, unde nu mai primesc nicio notificare despre integrarea cu Verdoo sau modul în care Verdoo îmi influențează comanda (Primesc vreun discount la cumpărare? Mi se adaugă puncte în cont? Câți copaci am plantat? Este incert) —> Sugestie de mesaj în pop-up - “Folosim comisionul de la partenerii comerciali pentru a planta copaci în numele tău. Astfel, comanda pe care urmează să o faci va avea 0 impact negativ asupra planetei.”
Întrucât clientul ideal Verdoo este cineva care este întotdeauna motivat de impactul individual pe care l-a avut fiecare acțiune a sa în protejarea mediului, aș adauga informație relevantă în contul utilizatorului din extensie, despre impactul și progresul făcut (#copaci plantați cu fiecare comandă, proiectele sprijinite, impactul în comunitate).
Când cumpăr de la comercianți prin Verdoo, aș vrea să văd în contul meu din extensie progresul pe care l-am făcut pentru protejarea planetei: câți copaci am plantat prin cumpărăturile făcute prin Verdoo? Care sunt proiectele pe care le-am sprijinit în acest proces? Care este impactul acțiunilor mele în comunitate? În acest moment, la click pe iconița cu contul utilizatorului din extensie, ești automat redirecționat către site-ul Verdoo.
A doua acțiune asupra căreia m-aș concentra cu prioritate, if I were Verdoo, ar fi lansarea unui plugin B2B gratuit de eCommerce pentru comercianți.
Beneficiile sunt multiple: scalezi mai ușor, recrutezi mai mulți parteneri comerciali în rețea, ești promovat de către comercianți în mod organic cu fiecare comandă.
Aș crea și o pagină dedicată pentru B2B în site-ul Verdoo, în care le-aș vorbi comercianților despre beneficiile acestui plugin:
Header copy axat pe beneficiile pentru comercianți: (1) oferă-le clienților tăi o opțiune eco de a cumpăra, (2) plugin gratuit, (3) integrare rapidă
De ce să faci parte din rețeaua Verdoo? Majoritatea consumatorilor doresc să sprijine brand-urile care iau măsuri pentru protejarea mediului
Cum funcționează? (1) Instalează și customizează plugin-ul în câteva minute, (2) Calculează impactul pozitiv la fiecare comandă, (3) Check-out rapid pentru consumatori
M-aș asigura că găsesc răspunsuri corecte la câteva întrebări cheie, care stau la baza oricărui plan de creștere a unui business, și rafinează strategia de marketing:
Cine sunt early adopters pentru Verdoo și cum arată profilul clientului ideal? Comunicarea se va face targetat în funcție de motivațiile, nevoile, interesele acestui segment.
Unde își petrec aceștia timpul online? Comunități unde se întâlnesc cu oameni cu care împărtășesc aceleași principii, newslettere, podcasturi și publicații pe care le urmăresc. Ajută să mergi țintit acolo unde segmentul de client ideal este deja prezent.
Care este cea mai rapidă modalitate de a ajunge în fața acestui grup? (Prin ce canale? Parteneri de ecommerce, micro-influenceri, Facebook ads?) Atunci când produsul tău este relativ nou, brand-ul nu are notorietate, și nu există search demand, trebuie să găsești noi modalități de a te face remarcat în acele canale unde găsești segmentul de client ideal.
Care este cea mai ieftină și accesibilă modalitate de a ajunge în fața acestui grup și de a accelera viralitatea produsului si înscrierea în platformă? (ex: sistem de recomandări, campanii dedicate de referral cu premii, micro-influenceri).
Cum poți ieși în evidență când comunici cu acest grup? Cum poți atinge acele motivații intrinseci ale segmentului de client ideal? Ce este remarcabil la produsul și/sau povestea ta? Ce este unic și diferit la ceea ce oferi? De ce te-ar alege?
💪Ajută-ne să creștem
Dacă newsletterul nostru a reușit să te inspire și îl găsești valoros, ne-ar ajuta să îl dai mai departe colegilor și prietenilor din domeniu.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dă-ne un rating pentru ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Cum a fost această ediție?
Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
☀ Pe curând,
Irina și Natalia