#43 Food for thought: resurse, știri și alte noutăți lunare
Prețuri pentru PLGs, raportul stării startup-urilor în stadiu incipient născute în România, strategii pentru promovarea videoclipurilor și cum să utilizați instrumentele AI pentru a crea un site web.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu studii de caz reale despre startup-uri românești, workshopuri, resurse recomandate, știri și noutăți din lumea marketingului și a antreprenoriatului. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Salutare! Am revenit cu cele mai interesante recomandări în materie de resurse, articole, podcasturi, știri și noutăți, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în fiecare lună în lumea marketingului și antreprenoriatului. Astfel, economisești timp și efort, citind sau ascultând doar ce merită. 🙌
Primim cu interes feedback, așa că ai opțiunea să evaluezi fiecare ediție în secțiunea “În încheiere” și/sau să ne trimiți întrebarea ta.
💎 Marketing Takeover recomandă
Ghid pentru prețuri pentru modelul product-led growth #EdițieNewsletter
Ediția aceasta, pregătită de Kyle Poyar, clarifică ce greșeli puteți evita și la ce trebuie să fiți atenți atunci când gândiți prețurile produsului vostru. Aceste greșeli de preț sunt (relativ) ușor de corectat și pot da roade rapid. În procesul de revizuire a prețurilor, veți obține ceea ce clienții voștri prețuiesc cu adevărat din produs și veți construi un motor puternic de monetizare pentru a alimenta creșterea profitabilă. Bonus: exemple reale de la Canva, Notion, Figma și Airtable.
The state of Romanian-born early-stage startups #Articol
Raportul, lansat de comunitatea Launch, prezintă o înțelegere comună a stării startup-urilor în stadiu incipient născute în România. Printre informațiile care ne-au atras atenția se numără:
58,4% din finanțatori sunt din cei în serie, iar 41,6% sunt fondatori aflați la prima experiență de acest gen.
Marea majoritate a startup-urilor aflate în stadiu incipient sunt fondate de echipe (81,9%) și nu de fondatori individuali (18,1%).
O majoritate semnificativă a startup-urilor (77,1%) au încă foarte puțini utilizatori, în intervalul 10-10k utilizatori.
CEO-ul Wistia împărtășește strategiile preferate pentru promovarea videoclipurilor #Video
În 2023, oamenii urmăresc, în medie, 17 ore de videoclipuri online pe săptămână, iar 52% dintre aceștia sunt mai deschiși să partajeze conținut video decât orice alt tip de conținut.
Chris Savage a povestit pentru Hubspot ce platforme sociale vor continua să stimuleze creșterea și la ce tipuri de conținut ar trebui să se orienteze companiile în viitor. În plus, prezintă care sunt recomandările sale pentru a atrage imediat atenția spectatorului și strategia lui preferată pentru promovarea videoclipurilor și pentru a ajunge la noi audiențe.
Cum să utilizați instrumentele AI pentru a crea un site web în mai puțin de o oră #ArticolDeOpinie
Părerile sunt împărțite când vine vorba despre modul de funcționare al instrumentelor A.I.. Probabil știi deja despre scrisoarea deschisă în care Elon Musk și alți 1.000 de experți cer o pauză de 6 luni în antrenarea de sisteme de inteligență artificială, sau că Italia a interzis folosirea ChatGPT.
În opinia noastră un tool de AI, indiferent cât de reușit este la momentul de față, mai are cale lungă până să ajungă să înlocuiască, de exemplu, o strategie de marketing adaptată la tipul de business, GTM, monetizare, șamd., pentru un startup, realizată de un om de marketing cu experiență 😄. Însă, dacă acesta este conceput pentru a-ți susține munca, a te elibera de taskurile repetitive, de ce să nu-i dai o șansă?
Așadar, dacă nu ai cunoștințele necesare creării unui website, atunci tot procesul poate fi o adevărată corvoadă. Folosind instrumente A.I. precum ChatGPT, Lexica și Carrd, procesul devine mai ușor și rapid.
🎯 Round-up lunar: știri și alte noutăți
Twitter și-a schimbat logo-ul pe varianta de web cu simbolul cryptomonedei Dogecoin, la câteva zile după ce Elon Musk a cerut respingerea procesului în care e acuzat că a manipulat valoarea acesteia.
Instagram lansează două noi tipuri de reclame: Reminder Ads, prin care utilizatorii pot primi alerte înainte de un eveniment, dar și reclame în rezultatele căutărilor.
WhatsApp adaugă noi opțiuni de control pentru chat-urile de grup, cu ajutorul cărora poți gestiona cine se alătură unui grup și cine nu. De asemenea, îți va permite să blochezi anumite conversații cu parole și astfel adaugă un nou nivel de securitate.
Newsletter pe WhatsApp - este în teste pe Android și funcția este similară cu un buletin informativ tradițional. Acesta va prezenta utilizatorilor opțiunea de a selecta difuzarea canalului lor preferat.
A fost publicat raportul Meta privind cel mai vizionat conținut de pe platformă.
În urma noilor actualizări ale regulamentului privind conținutul, TikTok interzice folosirea imaginilor și a clipurilor generate de inteligența artificială în campaniile de publicitate.
Posibilele legături ale platformei TikTok cu guvernul chinez au provocat un val de cereri de interzicere a aplicației. Astfel, guvernul Regatului Unit este sub presiune pentru a interzice aplicația.
LinkedIn adaugă un nou instrument bazat pe ChatGPT, care oferă sugestii pentru secțiunea „About” a profilului tău și pentru anunțurile de locuri de muncă. În plus, adaugă mai multe modalități de a integra elemente vizuale în profilul personal.
YouTube Studio introduce noi date de analytics pentru artiști și afișează reachul total pentru toate formatele.
Robotul ION, proiectul de inteligență artificială (AI) conceput de cercetătorii români, a devenit cunoscut și în Statele Unite ale Americii, fiind subiectul unui articol Washington Post.
🧵 Thread-ul lunii
Justin Rowe vine cu un studiu de caz interesant privind reclamele Linkedin. Ideea lui i-a adus peste 20 de demonstrații rezervate în ultimele 30 de zile.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia