#40 Workshop: Comunitatea - cum te ajută și ce trebuie să faci ca să ai una dedicată, cu Diana Matache
Ce este o comunitate, care sunt diferențele între audiență și comunitate, cum o construiești și cum îți dai seama că ești pe drumul cel bun, povestim împreună în ediția de azi.
👋 Bine ai venit la Marketing Takeover - îți mulțumim că ne urmărești! Ajungem în inbox-ul tău de două ori pe lună cu analize de marketing, workshop-uri și studii de caz reale despre startup-uri românești. Ia-ți idei noi și inspiră-te din industrii și modele de business diferite. Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Am adăugat la mini-workshopurile cu care deja te-am obișnuit și ateliere cu invitați - experți în diverse discipline precum produs, strategie de business, UX, comunicare, PR, HR, social media, fondatori de start-up-uri, și nu numai, pentru a-ți oferi noi perspective și idei despre cum să-ți crești afacerea.
Astăzi vom povesti despre unul dintre principalii driveri ai progresului - puterea comunității - indiferent de domeniul sau de industria în care activezi. În ecosistemul de start-up-uri, această nevoie de peer sharing, de apartenență la un grup cu valori comune și de acces la o rețea de profesioniști, este mai vizibilă ca oriunde.
În ediția de azi o avem alături de noi pe Diana Matache, Community Manager Startarium, care ne va prezenta ce este o comunitate, cum se diferențiază de audiență și cum construim una dedicată.
Diana are o experiență vastă în crearea comunităților active, contribuind la creșterea unora dintre cele mai faine precum ar fi Universitatea Alternativă, Startarium și Impact Hub. Așa cum se descrie și ea, Diana este un conector la suflet, a crescut cu ajutorul comunităților și apoi s-a implicat activ în construirea lor. Îi aduce bucurie să creeze contextul potrivit pentru ca oamenii să se conecteze și să împărtășească visuri, oportunități și resurse.
Nu uita să evaluezi ediția în secțiunea “În încheiere” și să trimiți newsletterul cui crezi că îi pot fi de folos informațiile. 🙌
🔥 Comunitatea - cum te ajută și ce trebuie să faci ca să ai una dedicată 🔥
Majoritatea antreprenorilor au nevoie de experți care să îi ajute să își rafineze soluția și să îi ofere vizibilitate acolo unde există oportunități pentru ea, precum și de colegi din industrie cu care să se consulte și din experiența cărora să învețe.
Este de la sine înțeles că un startup ar trebui să-și creeze o comunitate cât mai devreme posibil. Așa, va avea în jurul lui oameni care sunt interesați nu numai să folosească produsul sau serviciul oferit, ci sunt dispuși să intre într-un dialog, să ofere feedback și să contribuie dincolo de o relație tranzacțională.
Te invităm să vizonezi workshop-ul și să parcurgi notițele mai jos ca să afli mai multe! 👇
Snacks rapide 🎬
🧠 I. Audiență sau Comunitate?
Audiența poate să nu aibă elemente în comun, pe când comunitatea împărtășește valori și pasiuni comune.
Comunicarea în cazul audienței este pasivă, 1-to-many, iar la comunitate este activă, many-to-many.
Audiența rămâne necunoscută, dar comunitatea reprezintă un spațiu în care membrii se pot exprima.
🧠 II. Cum o construiești?
Ca să definești scopul pornește de la cele 2 întrebări renumite:
Pentru cine?
De ce?
Găsești în ediție mai multe întrebări de clarificare, astfel încât la final să poți să-ți definești “elevator pitch-ul”:
“Comunitatea noastră reunește _______(CINE?)_______ astfel încât să putem _______(DE CE?)_______.”
Iată 2 exemple rescrise de Diana:
QUESTO: Comunitatea noastră reunește pasionații de joc și storytelling astfel încât să putem face explorarea orașelor mai fun.
UIPATH: Comunitatea noastră reunește persoanele pasionate de tehnologie astfel încât acestea să învețe despre automatizare și AI.
3. Știi de ce-ul, știi cum, dar știi cu ce lucrezi ca să faci implementarea?
Conținut: Articole, Invitați
Forum, Slack, Grupuri
MeetUps - Fizice Sau Online
Contexte de Colaborare
Storytelling & Success stories
Parteneriate cu alte comunități
🧠 III. Cum îți dai seama că ești pe drumul cel bun?
Apare Word of Mouth
Lucrurile se întâmplă fără tine
Se conturează MVPs (Most Valuable Players)
Co-Crearea e la ea acasă
Când apar Meme-uri 😁
🧠 IV. DIG IN MORE - Resurse pentru aprofundare, recomandate de Diana
Digital
Community Club - A community for community builders
CMX Hub - tot comunitate cu multe resurse
Cărți
Get Together: How to Build a Community With Your People - People & Community
Communities of Practice - Etienne Wegner
Podcasts
Newsletter
Lipici în comunitate (by Oana Filip)
🚩 Recomandare de vizionare mai departe:
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul Startarium ca să fii la curent cu cele mai noi oportunități de creștere, învățare și finanțare pentru start-up-uri.
În încheiere…
Ai feedback pentru noi? Evaluează ediția de astăzi pentru a ne ajuta să le facem pe următoarele mai bune. Super tare | Bunicică | Meh | Nereușită
Ai un subiect de interes? Trimite-ne întrebarea ta și ne vom strădui să-ți răspundem cât mai detaliat în newsletter.
Vrei să-ți analizăm startup-ul în newsletter? Aplică aici.
Dacă ți-a plăcut de noi, ne-ar ajuta să împărtășești newsletterul cu colegii și prietenii tăi!
☀ Pe curând,
Irina și Natalia